Roj lidských včel poletující kolem dokola, lebkouni, kteří mají představovat společnost, jež si zahrává s klimatem a planetou. Letošního sametového posvícení se účastnilo celkem 13 spolků.

„Průvod se skládá ze studentů a umělců, kteří satirickým způsobem zobrazují témata, která jsou pro společnost palčivá,“ uvedl mluvčí pořádající iniciativy FÓR_UM Jakub Otčenášek. Na průvodu spolupracovali i zástupci neziskových organizací. Po odchodu z Kampy přešel průvod Karlův most, Smetanovo nábřeží, Národní třídu a akci zakončilo defilé na Staroměstském náměstí. Nakonec zamířil do Kampusu Hybernská.

Nejčastějšími tématy byl vztah člověka k životnímu prostředí a dalším živočichům. Ale řešilo se kupříkladu i sexuální obtěžování a násilí v projektu „Play boj“, který měli na svědomí studenti z gymnázia Open Gate, dále spolek Konsent a výtvarnice Zora Velková a Petra Pětiletá.

„Vytvořili jsme masky králíčků, které evokují sexuální lechtivost a zároveň nějakou míru objektivizace objetí. Ústředním objektem bude interaktivní tunel, do kterého pozveme zájemce o zkušenost nevyžádaného doteku a kontaktu,“ lákala před zahájením akce jedna z tvůrkyň. Jedna ze skupin zase představovala vymývání mozku - jeden z účinkujících byl převlečen za obrovský mozek a ostatní kolem něj běhali s kartáči.

Video
Video se připravuje ...

Sametové posvícení - Brain Wash. Eva Fornálová

Naporcovaný lev

Netradiční menu kolemjdoucím nabízeli studenti z gymnázia Mensa, kteří společně s Rekonstrukcí státu nachystali „Ústavní zabíjačku“. Podával se naporcovaný státní znak: „Český lev znázorňuje stát, a když z něj vezmeme základ, což je ústava, budeme to rozebírat a měnit, tak to nebude fungovat. Naschvál jsme k zabíječce zvolili lva, protože je spojený se státností. Chceme, aby se lidé zamysleli, co chceme říct,“ prozradila Klára Kunertová. Rozdávali menu, v němž se alegoricky reflektovaly politické skandály posledních 30 let.

Video
Video se připravuje ...

Průvod Sametové posvícení, 17. listopadu 2019. Eva Fornálová

Fotogalerie
15 fotografií