„Obývák Václava Havla jsme zamýšleli jako prostor, kterým jsme chtěli napodobit domácí prostředí obývacího pokoje formou nábytku - stolečků, židliček, gaučů, kde by mizely bariéry mezi návštěvníky a řečníky z řad kulturního, politického i společenského života. Má jít o příjemné místo uzpůsobené k příjemným setkáním,“ popsal myšlenku celého projektu jeho organizátor David Nosák, člen organizačního týmu Korzo Národní. Poukázal také na plakát kapely Rolling Stones, jenž obývák zdobí – právě „valící se kameny“ byly jednou z Havlových nejoblíbenějších kapel.

Během odpoledne se na místě střídají nejrůznější hosté. „Není to sled osobností z disentského hnutí. Zvali jsme osobnosti napříč spektrem, vystoupí i zástupci mladší generace, kteří revoluci nezažili,“ dodal Nosák. Krátce po poledni tak na místě promlouval například youtuber Kovy, který teď tančí také v soutěži StarDance, nebo například herečka Eva Josefíková, jež přečetla úryvek z knihy Přítelkyně z domu smutku.

Hosté mohou buď číst, nebo přednášet. Dříve četli výhradně z knih Václava Havla, od čehož se také odvíjí název celé akce. Vystoupila například herečka Bára Hrzánová či bývalá první dáma Dagmar Havlová. Ta nejprve přečetla úryvek z knihy svého muže z roku 1990 Sám sobě podezřelý a pak i jeho legendární novoroční proslov z téhož roku. 

V samotném závěru proslovu se Havlové dojetím zlomil hlas, když opakovala Havlova slova: „Můj nejvýznačnější předchůdce zahájil svůj první projev citátem z Komenského. Dovolte mi, abych já svůj první projev ukončil vlastní parafrází téhož výroku: Tvá vláda, lide, se k tobě navrátila.“ Akce má oficiálně skončit 18:30, ale nemusí. „Letos poprvé chceme vyhlásit blok volného čtení, kdy se pokusíme zvát i veřejnost, zda by kdokoliv z publika nechtěl něco říci nebo přednést,“ dodal Nosák.

Video
Video se připravuje ...

Dagmar Havlová čte 17. listopadu 2019 novoroční projev svého muže z roku 1990. David Zima

Změny, které si každý přál

Do obýváku zavítala i Jaroslava Wasylkowa (72) z Teplic, která v listopadu do Prahy míří pravidelně už 30 let. „Tehdy bylo cítit, ze se blíží změny, které si každý přál. Nikdo ale nevěřil, že nastanou tak rychle. Dnes už to jsou pěkné vzpomínky, nostalgie a hlavně dobrý pocit z toho, že má vnoučata mohou vyrůstat ve svobodně zemi. Co mě ale trochu mrzí, že dodnes jsou v popředí různí oligarchové, kteří ten odkaz revoluce kazí,“ řekla pro Blesk.cz.

V obýváku se nejvíc těšila právě na Dagmar Havlovou, Václava Havla si podle svých slov velmi vážila a měla ho ráda. „Dokonce jsem mu i napsala dopis. Měl tak čisté srdce a jeho myšlenky nalezly světový ohlas,“ dodala.

Fotogalerie
16 fotografií