Pronikavý zvuk, který zničehonic ostře pročísl noční ticho, donutil Romana (54) přerušit dosud poklidný spánek a otevřít oči. Zvonění domovního zvonku, jejž někdo o osm pater níž u vchodových dveří neúnavně tiskl, vzbudilo i jeho manželku a rozhodně nevěstilo nic dobrého. Bylo teprve chvíli po druhé hodině ráno, venku panovala tma a do potemnělého bytu pronikal táhlý zvuk hasičských houkaček, které se s každou vteřinou přibližovaly. Záhy se ozvaly tupé údery na dveře a vyděšený hlas sousedky manželům oznámil děsivou zprávu: V domě hoří!

Roman, jenž je kvůli svému handicapu na invalidním vozíku – stejně jako zhruba dalších 50 obyvatel domu s pečovatelskou službou v ulici Kapitána Stránského – prudce otevřel dveře. Na chodbě byl cítit podivný zápach, jako by se něco pálilo, a jemu bylo jasné, že není nač čekat. Vyrazil směrem k výtahům, které jsou podle něj v domě celkem čtyři, aby zjistil, jestli fungují a jestli se tak budou moci ještě dostat ven. Jenže k nim vůbec nedojel.

„Během dalších dvaceti vteřin se najednou na chodbu vylilo ohromné množství dýmu a já jsem se okamžitě začal dusit,“ popsal pro Blesk.cz. Spolu s manželkou před štiplavým kouřem, jenž se z druhého patra plíživě rozšířil do všech pater domu, prchli zpět do bytu. I tam si ale během chvíle hustý dým nekompromisně našel cestu. Využili poslední možnost, kterou měli, a přesunuli se na balkon. Tam pak v mrazivé noci plni zoufalství vyčkávali, co se bude dít, zatímco jim hlavou probíhaly ty nejkatastrofičtější myšlenky.

Hrdinové v uniformě

Hluboko pod nimi se zatím hemžily desítky policistů, záchranářů i hasičů. Podle Romana to byli nejspíš právě muži zákona, kteří před několika minutami mačkali domovní zvonky, aby obyvatele domu zburcovali. Ti totiž na místo dorazili jako první, následováni několika záchranářskými auty i pěti jednotkami hasičů.

Ti třemi proudy uvnitř budovy bojovali s vysoko šlehajícími plameny, zatímco další uniformovaní hrdinové vbíhali do domu a pomáhali vyděšeným lidem dostat se ven – mezi nimi i vozíčkářům a slepcům, které si hned přebírali záchranáři a kontrolovali, zda se nenadýchali nebezpečných zplodin. Celkem jich vyvedli na 90, zachránili i řadu domácích mazlíčků, o něž se postarali veterináři. Jedné ženě, 35leté vozíčkářce, která žila v bytě ve druhém patře, kde požár vypukl, však pomoci nedokázali – zahynula i se svým věrným čtyřnohým přítelem, asistenčním psem.

Video
Video se připravuje ...

Evakuace vozíčkářů z hořícího domu s pečovatelskou službou, 14. listopadu 2019 Policie České republiky

Roman s manželkou se během celé záchranné akce stále krčili na balkoně, když muže napadl spásný nápad – rozsvítil baterku svého mobilního telefonu a světelným signálem se snažil upozornit hasiče, že oni jsou ještě tam, že evakuovat se nestihli. Tehdy přišla po desítkách minut strachu první úleva. „Hasiči křičeli, že už plameny mají pod kontrolou a že pokud máme kouř v bytě, máme zůstat na balkoně,“ popsal Folvarský. Za dalších deset minut už u jejich dveří do bytu stáli hasiči v maskách a dům odvětrávali.

Nefungující výtah?

Roman s manželkou strávili na balkoně celkem dvě hodiny. Když bylo nebezpečí zažehnáno, přispěchali záchranáři, aby dvojici ošetřili. „Už od noci nefunguje elektřina, dům zapáchá, ale pracovníci městské části zřídili krizovou linku a dobře se o nás starají – ptají se, zda potřebujeme dobít telefony, nosí nám čaj, ptají se, zda nemáme hlad,“ dodal Roman. 

Proč v domě začalo hořet, teď zjišťují hasičští i policejní vyšetřovatelé. Ověřují mimo jiné také to, zda nedošlo k zanedbání preventivních opatření - jeden z evakuačních výtahů totiž nejspíš s vypnutím proudu přestal fungovat. „Právě probíhá došetření, jestli došlo k nějakému pochybení. Proto zatím nemůžu tuto informaci potvrdit,“ řekl k problému s výtahem mluvčí hasičů Martin Kavka. Škoda se na domě, jenž patří pražskému magistrátu a o který se stará společnost Centra a. s., vyšplhala na 1,5 milionu.

Fotogalerie
30 fotografií