Vážná nehoda se stala na dálnici D1 u obce Psáře na Benešovsku ve směru do Brna. Srazilo se tu pět osobních aut a jedna cisterna, která se převrátila na bok. „Čtyři auta a část cisterny zachvátil požár. Jeden člověk v osobním autě uhořel,“ řekl mluvčí hasičů Petr Svoboda. Při události podle něj vznikla škoda předběžně za 10 milionů korun.

Podle mluvčího hasičů by následky nehody byly horší, nebýt duchapřítomného zásahu svědků, kteří lidem bleskově pomáhali dostat se z havarovaných aut na bezpečné místo ještě před příjezdem záchranných složek.

„Celkem se zranilo 11 osob, z toho dvě středně těžce, dalšímu už záchranáři nemohli pomocí,“ řekla Blesku mluvčí záchranářů Petra Effenbergerová. Do nemocnice bylo také převezeno jedno dítě na pozorování. Cisterna, která převážela palmový olej, skončila napříč vozovkou a olej z ní začal unikat. Silnice je kluzká a po požáru je poškozený asfalt. Směrem na Brno se dálnice D1 dopoledne otevřela jedním jízdním pruhem. Kolem 17. hodiny otevřeli pro auta i druhý jízdní pruh.

Kolem včerejších 20:00 měli hasiči oheň pod kontrolou, zcela zlikvidován byl o půl hodiny později, poté hasiči zamezili úniku oleje z cisterny. „Vzhledem k částečnému úniku do kanalizace byl na místo povolán i zástupce odboru životního prostředí z Vlašimi,“ doplnil mluvčí hasičů.

K další nehodě došlo vzápětí deset kilometrů před místem bouračky u Ostředku. „Do policejního vozu nabouralo osobní auto. Vedle něj stál policista. I toho náraz zasáhl,“ doplnila policejní mluvčí Michaela Richterová. Druhé auto zůstalo odmrštěné v příkopu. Těžce zraněného policistu musel do střešovické nemocnice přepravit vrtulník.

Byli jste svědky hromadné nehody na D1? Máte foto nebo video? Ozvěte se nám na tip@blesk.cz!

 

Fotogalerie
40 fotografií