Rád bych Vás požádal o vstřícnost při omlouvání studentek a studentů za účelem účasti na stávce. Pevně věřím, že řádně omluvení zletilí i nezletilí studenti jsou již dopředu připraveni dohnat učivo zameškaných hodin a jejich absence se nepodepíše na jejich prospěchu,“ stojí v dopise, který pražským školám zaslal pirátský radní pro školství Vít Šimral. „Prosím o zvážení, zda by bylo v rámci platných školních vzdělávacích programů možné ještě posílit výuku témat oboru environmentalistiky tak, aby se staly průřezovými skrze všechny vyučované předměty,“ napsal dále.

Na Facebooku na zarážející psaní, jež ředitelé pražských škol obdrželi 19. září, upozornila Česká pedagogická komora, kterou jeho znění řádně namíchlo. „Radní pražského magistrátu se rozhodli nařídit, tedy pardon doporučit, školám, aby studenty přivedli k jedinému správnému světovému názoru. Lidem, kteří dobu jediného správného, totiž vědeckého světového názoru, zažili, se dělá nevolno,“ komentovali její zástupci.

„Považuji to za naprosto šílenou ukázku toho, kam až aktivistická politika Pirátů může zajít. Radní pro školství by se měl starat o to, aby děti do školy chodily a něco se tam naučily,“ řekl Blesku Ivan Pilný (75, ANO). „Radní Šimral je vlastně místo toho vyzývá, aby do školy nechodily, a učitelé jim to mají schvalovat. To je neskutečné, tento nápad překonává i mýto na Jižní spojce.”

Studentská stávka

Ke celosvětové studentské stávce se v Praze připojily zhruba dva tisíce studentů. Ti se sešli v pátek dopoledne na Staroměstském náměstí. „Dost už bylo odpadků, strčte si je do zadku!“ „Uhlí nechme dinosaurům!“ hlásaly například jejich transparenty. Akci iniciovali studenti z české odnože ekologického hnutí Fridays for Future, jehož vznik podnítila švédská aktivistka Greta Thunbergová.

Ze Staroměstského náměstí, kde zazněly projevy, se stávkující vydali na průvod městem. Zahájili tak zároveň protestní Týden pro klima, který nabídne řadu vzdělávacích, debatních i kulturních akcí a potrvá do 27. září. Na náměstí přišlo také asi deset lidí, kteří poklidně protestovali proti požadavkům studentů.

Páteční studentská stávka na podporu boje s klimatickými změnami je v ČR pátá. První se konala v březnu, další následovaly během jara. Podle mluvčího organizátorů protestu Petra Doubravského posunuly tyto protesty dobrým směrem debatu o snižování emisí skleníkových plynů v Česku.

„Kupříkladu vznikla uhelná komise, která by měla naplánovat útlum těžby a spalování uhlí v ČR. Zároveň ale vidíme, že je třeba dál na politiky tlačit, protože zatímco se ustanovovala uhelná komise, tak vláda dělala a stále dělá mnohé kroky a opatření, která jdou proti ochraně klimatu,“ řekl Doubravský. Jako příklad uvedl, že hnědouhelná elektrárna Chvaletice dostala výjimku z emisních limitů.

Fotogalerie
11 fotografií