Pokud se McCallum omluvy od Hany Třeštíkové nedočká, bude se bránit soudně. Vyplývá to z dopisu jeho právního zástupce. Třeštíková v sobotu uvedla, že nezpochybňovala morální integritu McCalluma a váží si jej, ale není prý správné, aby o rozdělování peněz rozhodovali aktivní producenti. McCalluma pozvala k jednání na magistrát, aby si věc vyjasnili a nalezli možnou formu spolupráce.

Hrozba jménem Třeštíková

Vyjádření pražské radní se podle advokátů dotkla producentovy důstojnosti, vážnosti a cti. Rovněž jej významně ohrozila v profesním životě, píší právníci. Po radní chce zveřejnit omluvu na dvou zpravodajských serverech, které o jeho výměně ve správní radě referovaly. V ní má Třeštíková uvést, že McCallum nebyl ve střetu zájmů.

 

Kromě omluvy požaduje, aby ve vyjádření rovněž uvedla, že aktivní producent může být členem rady fondu a pro vyloučení střetu zájmu má fond svá pravidla. Pokud neučiní výše popsané, bude producent soudně požadovat 500.000 korun jako náhradu nemajetkové újmy. Návrh na schůzku a hledání řešení považuje za nicneříkající a neřeší to situaci.

Je to lež!

„Všichni jsme svou práci ve fondu brali velmi osobně a věnovali jsme dost času čtení scénářů, sledování filmů a účasti na schůzkách. Že jsem dostal padáka kvůli střetu zájmů? Vnímám to jako lež, je to urážka!“ uvedl McCallum v rozhovor pro Blesk.cz letos v červnu.

Třeštíková uvedla, že si McCalluma profesně váží a nemá informace o tom, že by se dopustil jakéhokoliv nezákonného či nemorálního jednání. „Rozhodně nenaznačuji jeho jakékoliv pochybení, šlo o systémovou změnu a srovnání podmínek pro všechny. Mrzí mne, pokud se ho celá věc dotkla,“ sdělila.

Vysvětlení 

Snahou bylo podle radní vyrovnat podmínky pro filmové producenty. „Nebylo ideální, aby projekty ostatních posuzovali aktivní producenti. Je to, jako kdyby vydavatel deníku dostával k posouzení na stůl rozvojové plány ostatních vydavatelství,“ uvedla Třeštíková, která pak do fondu dosadila například svoji asistentku Kamilu Matějkovou (43, Praha sobě). „Ta je sice vystudovanou produkční, ale v oboru divadelní produkce. Její poslední kontakt s uměním byl projekt Loutky v nemocnici, profesi roky nevykonává, světoznámého producenta nahradit nemůže,“ zhodnotil pro Blesk Lubomír Brož (53, ANO) z magistrátního výboru pro kulturu. „Třeštíková dokazuje, že pro pražskou kulturu je hrozbou,“ zdůraznil.

Prague Film Fund v minulých dvou letech rozdělil 24,6 milionu korun mezi 19 českých a zahraničních filmů. Mezi snímky, které získaly v minulých letech finanční podporu Prahy, je například Spider-Man: Far From Home, který dostal zatím největší dotaci, a to pět milionů korun.