„Vzhledem k aktuálnímu vývoji se chci v nejbližším možném termínu setkat s čínským velvyslancem v ČR. Považuji za nešťastné, že by politika měla zasahovat do kultury. Česká vláda nemá možnost ovlivňovat kroky demokraticky volené samosprávy. Věřím, že tomu rozumí i čínská strana,“ uvedl Petříček na twitteru.

„Zahraniční politiku dělá vláda, ministerstvo zahraničních věcí. My máme politiku jednotné Číny a magistrát nebo Piráti mají jiný názor na zahraniční politiku a my jim do toho těžko můžeme mluvit. Oni jsou nezávislí, samostatní. Pokud se rozhodli jít touhle cestou, je to jejich rozhodnutí,“ řekl novinářům premiér Andrej Babiš (ANO) při své dnešní návštěvě Jihočeského kraje.

Podle Keng Šuanga se rada české metropole i primátor v „jistou dobu zachovali velice špatně“ v otázkách čínské národní suverenity a klíčových zájmů, které se týkaly i Tibetu nebo Tchaj-wanu. Tyto kroky se podle mluvčího dotkly citů čínského lidu a narušily vztahy mezi oběma zeměmi.

Své námitky vůči pražské správě podle agenturní zprávy mluvčí dál neupřesnil. Podle všeho ale reagoval na dřívější Hřibovo prohlášení o změně takzvané sesterské smlouvy, kterou s Pekingem uzavřelo minulé vedení Prahy. Z něho chce současná rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

„V Číně nejsou vítáni“

„To je hlavní důvod, proč dotyčné strany a jedinci z Prahy nejsou v Číně vítáni,“ prohlásil dále mluvčí. Prahu a „další příslušné politiky“ vyzval, aby svůj postoj přehodnotili a přestali narušovat čínsko-české vztahy. „Jinak to nakonec poškodí jejich vlastní zájmy,“ dodal na tiskové konferenci, o níž ráno jako první informoval portál Echo24.

Podle primátora Hřiba by vztahy mezi Prahou a Čínou měly být apolitické. „Vyjmutí nadbytečné politické deklarace ze smlouvy o partnerských městech mezi Pekingem a Prahou nevnímám jako narušování česko-čínských vztahů. Chceme mít apolitická partnerství založená na kulturní výměně, která budou oboustranně výhodná,“ uvedl primátor v prohlášení. Dodal, že Čína se naopak celou situaci pokouší zpolitizovat a že Peking ve smlouvách například s Londýnem nebo Rigou podobnou deklaraci rovněž nemá. „Není důvod, proč by ji tam měla mít Praha,“ sdělil Hřib.

Hrozí vypovězení smlouvy

Záměr odstranit článek ze smlouvy ohlásilo vedení města na začátku roku, od té doby se o věci s Pekingem pokouší vyjednávat. Pokud druhá strana na podmínky nepřistoupí, hrozí podle primátora i vypovězení smlouvy. „V průběhu včerejšího dne jsme za město odeslali další dopis v rámci vyjednávání. V případě neúspěchu vyjednávání je vypovězení celé smlouvy realistickým závěrem,“ uvedl Hřib.

Pokud jde o vztahy obou zemí, Čína by se podle primátora měla v první řadě zaměřit na plnění daných slibů ohledně investic v České republice. Upozornil také na fakt, že kvůli postupu vedení české metropole Čína zrušila turné orchestru PKF - Prague Philharmonia na svém území. „Zrušení turné Pražské filharmonie, která už měla podepsanou smlouvu, ukazuje především to, ze Čína není spolehlivý obchodní partner,“ zakončil primátor.

Orchestr kvůli zrušenému turné žádá Prahu a ministerstvo kultury, aby mu nahradily výpadek příjmů. Hlavní město podle Hřiba poskytne orchestru významnou slevu z pronájmu Obecního domu na zahajovací koncert sezony. PKF - Prague Philharmonia, který není příspěvkovou organizací ani není napojen na veřejné rozpočty, ocenil vstřícnost.

Ke sporu se vyjádřil také předseda klubu koaličních Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil (TOP 09). „Čína vyzvala vedení Prahy, aby nenarušovalo čínsko-české vztahy. Vyzývám tedy soudruhy z Číny, aby konečně začali dodržovat lidská práva a přiblížili se standardům západních demokracií. Pak budou vztahy mezi Čínou a Prahou bezproblémové,“ uvedl.

Smlouvu s Čínou město pod vedením Adriany Krnáčové (ANO) podepsalo v roce 2016. Zakotvuje kulturní a hospodářskou spolupráci mezi oběma městy. Právě kvůli třetímu článku smlouvy, hovořícímu o politice jednotné Číny, smlouva sklidila vlnu kritiky. Tehdejší vedení svůj podpis obhajovalo i tím, že Peking článkem podmiňoval plánované zapůjčení pandy do pražské zoo.