K tomu, aby Technická správa komunikací (TSK) mohla čmáranici odstranit, je třeba restaurátorský záměr schválený památkáři, řekla mluvčí TSK Barbora Lišková. Ten určí metodu, kterou se vysprejovaný nápis odstraní, aby nebyl narušen kámen. 

Podle Michala Nováka z Ústavu chemické technologie restaurování památek VŠCHT Praha je vždy nutné použít nějaký typ rozpouštědla. Existují ale i relativně šetrné metody. „Lze použít různé typy obkladů, které minimalizují pronikání rozpouštědel do materiálu. Dají se použít různé gelovité přípravky, případně čisticí mikroemulze, které obsahují poměrně malé množství rozpouštědla,“ vyjmenoval Novák.

Dva cizinci nastříkali na pilíř Karlova mostu na Malé Straně graffiti přes pět metrů dlouhé a dva metry vysoké. TSK má podle Liškové zkušenosti s čištěním menších ploch, tady se navíc jedná o památku, a proto není možné nápis nechat odstranit bez odborného posudku.

Graffiti by na pilíři nemělo zůstat dlouho, aby po sobě nezanechalo na kameni stopy. „Snažíme se co nejrychleji,“ dodala Lišková. Dokonalé odstranění je ale problematické. „Do jaké míry zůstanou po graffiti stopy, závisí na typu použité barvy a vlastnostech kamene v daném místě,“ uvedl Novák s tím, že konkrétněji se bez hlubší analýzy nemůže vyjádřit.

U Karlova mostu se dnes sešli zástupci příslušných institucí, uvedl Skalický. Způsob odstranění graffiti budou podle něj určen podle informací policie o složení použitých sprejů. Čištění se nejdříve vyzkouší na kousku posprejované části. Do několika dnů by pak měl být odstraněn celý nápis, doplnil.

Na sprejery policii v pondělí před 21:30 upozornil kolemjdoucí. Cizince ve věku 23 a 30 let strážníci ještě na místě zadrželi a převezli do cely. Případ policie dále šetří, oběma mužům hrozí až tři roky vězení. Ve hře je i několikatisícová pokuta a zaplacení škody.

„Je to za hranou!“

Guru české graffiti scény, umělec vystupující pod jménem Key, má pro poničení památky jen slova odsouzení. „Vypadá to na podpis nějakého začátečníka či skupiny. Na památkách, a obzvlášť takhle významných, to nemá co dělat. Graffiti je ve své čisté formě sice v podstatě vandalismus, ale tohle už je opravdu za hranou,“ řekl Blesku.

Odměna vězením?

Doma se svou lumpárnou mladíci určitě příliš chlubit nebudou. Ještě v úterý totiž podal státní zástupce návrh na potrestání obou cizinců. Za poškození cizí věci oběma hrozí odnětí svobody v délce půl roku až tří let. Návrh na potrestání je ve zkráceném řízení ekvivalentem obžaloby.

Ve zkráceném řízení lze řešit méně závažný trestný čin, pokud je pachatel přistižen přímo při něm nebo bezprostředně poté. Policie musí řízení dokončit do dvou týdnů ode dne, kdy podezřelému sdělí, z jakého skutku je podezřelý. Jestliže potom státní zástupce dojde k závěru, že výsledky řízení odůvodňují postavení podezřelého před soud, podá soudu návrh na potrestání. Návrh obsahuje stejné náležitosti jako obžaloba s výjimkou odůvodnění.

Nic nového, bohužel

Sprejerství není bohužel ani na Karlově mostě ničím výjimečným, v minulosti se řešilo několik podobných činů. K poslednímu výraznějšímu došlo v roce 2016, kdy se dvojice Francouzů podepsala přímo na zábradlí mostu. Policie záhy odhalila jejich totožnost, nicméně oba muži utekli před spravedlností zpět do své vlasti. 

Fotogalerie
11 fotografií