Dým, jenž byl vidět z Turska na kilometry daleko až do Mělníka či do Prahy, plameny a výbuchy. Mohutný požár zachvátil v úterý dopoledne sklad, v němž byly uloženy baterie. Na místo vyrazily desítky hasičů, kteří se snažili ohnivý živel zkrotit. Pod kontrolu ho dostali po osmi hodinách, celou noc pak rozebírali poškozené konstrukce a vyváželi materiál z vyhořelé haly. Využili i těžkou techniku včetně nakladače a speciálních hasicích kontejnerů. „Část ještě hoří, takže to hasiči prolévají,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková ve středu dopoledne. 

Přesně v poledne ukončila jednotka ze Zbirohu práce s těžkou technikou a po sbalení materiálu a naložení nakladače se vrátila na svou základnu,“ uvedla Kereková. Kolem 13:00 se podařilo požár definitivně uhasit, hasičům to tedy trvalo celkem 27 hodin.

Video
Video se připravuje ...

Požár bývalých zemědělských skladů v Tursku, 16. července 2019. Tomáš Severa

Podle jednatele společnosti Agrivep, která baterie v bývalých zemědělských halách skladuje, na místě neprobíhala žádná výroba. Škodu majitel skladu odhadl na 5,5 milionu korun, vyšetřovatelé ji dnes mohou upřesnit.Podle prvotních informací policie vznikl požár zřejmě od zkratu na jedné z baterií při manipulaci, Kereková však ve středu uvedla, že požár vznikl po samovznícení baterií.

V době vzniku požáru bylo v hale osm lidí, ale všichni se naštěstí stihli evakuovat, nikdo nebyl zraněn. Na místě byla i chemická laboratoř, škodliviny v ovzduší v nadměrném množství nenaměřila. Obec Tursko obyvatelům preventivně doporučila, aby nevětrali.
Video
Video se připravuje ...

Opodál bývalých zemědělských skladů v Tursku hořelo odpoledne i pole, 16. července 2019. Aktu.cz

O kus dál hořelo i pole

I přesto, že se hasičům podařilo v průběhu dne požár haly pacifikovat, příliš si k večeru neodpočinuli. O několik set metrů dále od hořícího objektu totiž začalo hořet pole. Mluvčí hasičů nicméně vyloučila přímou souvislost s požárem. „Ohledně hořícího pole byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu a zároveň se uskutečnil i jeden shoz bambi vaku vrtulníkem,” sdělila mluvčí.

Fotogalerie
19 fotografií