Pořádný rozruch napříč studenty vysokých i středních škol v Česku způsobila výhrůžka, kterou zveřejnil twitterový účet vedený pod falešnou identitou. „V prostředí sociálních sítí jsme zaznamenali výhrůžku střelbou na neurčených českých školách. Přijali jsme potřebná opatření, která z taktických důvodů nebudeme blíže specifikovat, avšak spočívají mimo jiné v posílení výkonu služby v okolí hrozbou dotčených škol a jejich informovanosti,“ uvedla policie na twitteru.

Na varování před možným útokem střelce upozornil server Deník N. Informaci o varování před střelbou deníku potvrdil například rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička. „Byli jsme varováni. Přijali jsme opatření, ale nemůžeme o nich říct nic bližšího,“ řekl profesor Sklenička, který je zároveň novým předsedou České konference rektorů. Varování potvrdil i rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Už v pondělí odpoledne přišla dobrá zpráva - policie totiž vypátrala identitu pachatele. „Pražská policie právě identitu pachatele, ktery na Twitteru hovořil o hrozbě střelbou ve školách v Praze. Tvrdí, že se jednalo o žert,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na Twitteru.

Policisté záhy oznámili, že se jednalo o teprve 16letého mladíka, který ve skutečnosti žádné střelné zbraně nevlastní. „Pražským policistům se v souvislosti s výhružkou střelby podařilo zadržet šestnáctiletého muže, který se policistům doznal a uvedl, že si celou věc vymyslel,“ uvedli policisté. Údajně si jen chtěl vyzkoušet, jak bude jeho okolí reagovat.

Škoda až desítky milionů

Protože ještě není zletilý, hrozí mu za nebezpečné vyhrožování až půl roku vězení. „Jelikož je podezřelým osoba mladistvá, musí tak počítat i s výchovnými opatřeními,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan a dodal, že kromě trestněprávní roviny je také reálná možnost, že dotčené subjekty mohou po mladíkovi také vymáhat způsobené škody. „Z minulosti víme, že ty mohou být vyčísleny dokonce až v řádu desítek milionů korun,“ uzavřel.