Od minulého úterý na pražském orloji na Staroměstské radnici opět pracují řemeslníci. Slavný hodinový stroj byl mimo provoz loni od ledna do září, po ukončení rozsáhlé rekonstrukce se však museli dělníci kvůli dalším úpravám několikrát vracet. Přemalováním čar astrolábu při opravě prý tato deska ztratila svou funkci.

„Ty čáry na orloji, to jsou ty přesné okamžiky, to jsou meze určitých dějů. To je asi něco, jako kdyby na slunečních hodinách někdo rozmazal některé čáry," uvedl pro ČT Zdislav Šíma z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, který skoro 40 let o orloj pečuje a právě tamní astroláb seřizuje.

Mluvčí magistrátu Vít Hofman uvedl, že astroláb a jeho malba byly vytvořeny zcela podle požadavků odborné veřejnosti a památkářů. Po zprovoznění orloje se ale ukázalo, že za určitých světelných podmínek byla hůře odlišitelná výseč zobrazující oblast soumraku a svítání od černého kruhu temné noci. Změny mohlo prý způsobit také vysychání barev.

„Astroláb tak nebyl odhalen ve špatné verzi a nedochází k přemalbě. Dochází pouze ke korekci barevných odstínů před závěrečným uzavřením nátěrů ochranným UV lakem, který stejně musí být proveden,“ uvedl Hofman. Práce by měly být hotové do konce června, závisí ale na počasí. 

Kritika ze strany odborníků

 Město podle vyjádření některých odborníků loňské opravy orloje nepřipravilo dostatečně pečlivě. „Nikdo si nenechal vypracovat odborný posudek od žádného z astronomů, všechno se dělá ad hoc na poslední chvíli, a proto se to stále předělává. Stále tady není žádná pořádná studie,“ uvedl Šíma. Podobně se vyjádřil také Aleš Bystrianský z památkové inspekce ministerstva kultury. „Bylo by správné, aby už napoprvé tuto - řekl bych cennou, důležitou věc - udělali tak, jak má být. Měli si to ohlídat už v průběhu té obnovy,“ řekl odborník.

Podoba ciferníku se během posledního roku změnila už třikrát. Památkáři z magistrátu, orlojník Petr Skála a kritici původního návrhu v čele s matematikem Antonínem Vrbou se totiž neshodli včas. Podle Skály však stále nemá ciferník historického astronomického přístroje správnou podobu.

Rekonstrukce na několik etap

Údržba orloje byla součástí rekonstrukce věže Starměstské radnice, která byla rozdělená do několika fází. V první etapě byla zabezpečena statika kamenů, v oknech ochozu přibyly kvůli bezpečnosti mříže a byly vyleštěny zlaté prvky na věži. Ochoz byl zpřístupněn v prosinci 2017. Loni v březnu se na věž vrátily věžní hodiny. Za kompletní rekonstrukci hlavní město zaplatilo 61,2 milionu korun bez DPH.

Fotogalerie
7 fotografií