Galavečeru, který začal v 19 hodin, se účastní řada osobností z politické i kulturní sféry. Dorazila například režisérka a pražská radní Hana Třeštíková (PRAHA SOBĚ), politik a exministr Martin Bursík, bývalý ministr dopravy a předseda Věcí veřejných Vít Bárta, první tuzemská vizážistka Olga Knoblochová, známá také jako lady Dermacol.

(Ne)dorazili

Podle tiskové mluvčí Prahy 1 Kateřiny Písačkové pozvalo nové vedení radnice zhruba 600 hostů. „Mezi nimi i všechny bývalé starosty Prahy 1, kteří však nemohou dorazit...,“ avizovala s předstihem mluvčí. Někteří z exstarostů nakonec přece jen dorazili – jako Jan Bürgermeister (ODS), Vladimír Vihan (ODS), Petr Hejma (nyní Starostové a nezávislí). Jejich účast si pro Blesk.cz  pochvaloval i současný starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (PRAHA 1 SOBĚ).

Pavel Čižinský v rozhovoru například prozradil, proč nedorazil jeho bratr Jan (pozn. redakce - lídr PRAHA SOBĚ, starosta Prahy 7), jak často chodí na plesy, jak vzpomíná na Sametovou revoluci a kdo hlídá jejich dva syny. Více zde:

V rámci programu zatančila vítězka taneční soutěže StarDance III a Královna tanečního parketu herečka Dana Batulková waltz s Janem Onderem. Byl to jejich v soutěži vůbec první tanec, nyní ho pro hosty zopakovali.

Večerem provází Alexandr Hemala a Marcela Augustová. Známá moderátorka svou vzpomínkou otevřela téma večera, kterým je 30 let od sametové revoluce. „17. listopadu 1989 jsem žehlila plínky a starala se o miminko,“ uvedla.

Sametová revoluce

Jako motto slavnostního večera použila Praha 1 na pozvánkách úryvek z prvního novoročního projevu Václava Havla: „Možná se ptáte, o jaké republice sním. Odpovídám: o republice samostatné, svobodné, demokratické, o republice hospodářsky prosperující a zároveň sociálně spravedlivé, zkrátka o republice lidské, která slouží člověku, a proto má naději, že i člověk poslouží jí.“

Letos škudlili

Oproti loňsku byl letošní ročník mnohem méně okázalý. „Chtěli jsme, aby ples byl letos levnější, a přitom pořád zajímavý a hlavně otevřený pro Pražany. Neplánujeme letos žádné VIP salonky a podobně, veškerý program je přístupný komukoliv,“ řekl k letošnímu ročníku starosta Pavel Čižinský (PRAHA 1 SOBĚ).

Co dobrého měli?

Zauzený salát Caprése, marinované mořské plody či grilovaný losos s koprovou pěnou. To jsou pochoutky, na kterých si hosté mohli letos pochutnat. Jako dezert pak pro ně šéfkuchař Jan Bureš připravil třeba čerstvé vafle či dort red velvet.

Fotogalerie
63 fotografií