V celé republice funguje řada kvalitních porodních zařízení. Přesto řada nastávajících maminek velmi často rodí v domácích podmínkách. Podle řady odborníků tím vystavují svého potomka značnému riziku v případě možných komplikací a často tím mohou ohrozit i vlastní zdraví. Posledním z nemála takových případů byl domácí porod, který se uskutečnil o uplynulém víkendu, konkrétně v sobotu.

Jednalo se o oblast Praha – západ. „Z toho dne vyšetřujeme případ úmrtí novorozence,“ uvedla pro tn.cz policejní mluvčí Marcela Pučelíková. Výjezd potvrdila rovněž i mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová. S ohledem na citlivou záležitost však nemohla být konkrétnější. „Z důvodu vysoké citlivosti případu nebudeme sdělovat žádné informace,“ uvedla.

Narychlo povolaní záchranáři sice dorazili na místo tak rychle, jak jen mohli – čerstvému miminku pomoci ale nedokázali. V posádce zmíněných záchranářů byl i Daniel, pro kterého to byl první takto otřesný zážitek. „Lidi, vyserte se na domácí porody! Já fakt nechci jezdit na zbytečně mrtvé děti!!! Brečet až o samotě v sanitce :-( Fuck,“ napsal na twitter bezprostředně poté. „Doufám, že to byla na dlouhou dobu poslední zkušenost.“

Rodit doma: Ano, nebo ne?

Pod výše zmíněným příspěvkem se přitom rozpoutala nevídaná diskuse. Zatímco někteří se přikláněli k názorům záchranáře, jiní se domácích porodů zastávali. „Osobně znám cca 30 žen, co rodily doma. Žádná z nich neměla problém. Je důležité si uvědomit, že komplikace u domácích porodů jsou jiné, než u těch v porodnici. Proto není pravda, že nemocniční porod je vždy bezpečnější,“ uvedl například uživatel Jiří.

„Nejsem lékař. Ovšem ve svých farnostech jsem zaznamenal mnohem více neúspěšných než úspěšných domácích porodů,“ uvedl k tématu kněz Jan. „Jedno dítě narozené doma jsem pohřbíval. A to fakt nepřeji vůbec nikomu!“ Jiná uživatelka k tomu uvedla: „I kdyby byla rodička doma sebevíc v pohodě, tak se vždy mohou objevit komplikace, které je potřeba vyřešit během několika minut, což se v domácím prostředí zvládnout nedá, takže pokud je na tom matka tak, že pro dobro dítěte nedokáže být 2-3 dny v nemocnici, asi by dítě mít neměla.“