„Místopisná komise uvedla několik možností, kde by mohla ulice Pawla Adamowicze být, polské straně. Toto bylo nakonec ve spolupráci s nimi vybráno. Musím říct, že jde o jedno z mých nejoblíbenějších míst v Praze. Výhled na město je tu jeden z nejkrásnějších,“ prozradil přímo na slavnostním odhalení promenády pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Jedním z hlavních iniciátorů pojmenování aleje byl tajemník Václava Havla Vladimír Hanzlík, jehož status se šířil po facebooku a podporoval vznik památné ulice. „Napadlo mě to hned poté, co zemřel primátor Gdaňska. Tři dny po smrti Václava Havla Adamowicz prosadil, že bude pojmenovaná alej v Gdaňsku po Václavu Havlovi. Pět dní po úmrtí Havla už byla v Gdaňsku jeho ulice," uvedl Hanzlík hlavní paralelu mezi Havlem a Adamowiczem. Později tajemník dohlížel na to, aby se pojmenování uskutečnilo. S výběrem je nakonec spokojený, protože místo se nachází nedaleko Polské a Chopinovy ulice.

Do Prahy na dnešní akt odhalení promenády přijela také skupina Poláků. „Jste první republika, která pojmenovala ulici podle Pawla Adamowicze. Jsme moc vděční Čechům a primátorovi Prahy, že to udělali," prozradil Ryszard Kość důvod, proč vážil cestu až do našeho hlavního města. K tragicky zesnulému polskému primátorovi se váže vzpomínka, podle které byl prý Adamowicz tak vysoký, že během demonstrací ho zabíraly kamery policistů, protože primátor všechny kolem převyšoval.

Pawel Adamowicz vyznával liberální hodnoty, bojoval proti útlaku menšin a měl silnou občanskou podporu. Třiapadesátiletý primátor byl 13. ledna pobodán na pódiu při charitativním koncertu sedmadvacetiletým útočníkem. Ten byl zadržený na místě. O den později Adamowicz, který stál v čele Gdaňsku více než 20 let, zraněním podlehl.

Fotogalerie
18 fotografií