Zasedání pražského zastupitelstva se koná jednou měsíčně, začíná v devět ráno a zpravidla se protáhne do pozdních večerních hodin. V jeho průběhu mohou jednotlivé zastupitelské kluby či primátor vyhlásit přestávku, aby se zastupitelé mohli poradit či občerstvit. Její konec se ohlašuje pomocí znělky, tzv. gongu. Na ovládacím panelu na Mariánském náměstí dosud bylo k dispozici celkem pět melodií, ty byly ale podle některých zastupitelů i primátora zastaralé – připomínaly totiž vyzvánění starých mobilních telefonů z přelomu tisíciletí.

Pražský primátor Hřib, který si podle svých slov díky neobvyklé zálibě ve svolávání zastupitelů pomocí znělek vysloužil přezdívku „dýdžej“, se ale rozhodl zasedání zpestřit a na sociálních sítích vyzval začátkem března své sledovatele, aby mu s výběrem správné hudby pomohli.  

Vlnu nadšených reakcí tehdy díky svému trefnému názvu vyvolala například skladba skupiny Scooter ,Move Your Ass' (hejbni zadkem, pozn. red.). Podle hlasujících by pražským zastupitelům seděl i hudební motiv ze seriálu Hříšní lidé města pražského nebo úvodní znělka legendární televizní soutěže Pevnost Boyard. „Rád bych pak viděl hezky sestřihané video, jak se sbíhají,“ poznamenal Michal, který skladbu primátorovi navrhl. 

Praha už volá

A jaké pecky nakonec sálem na zastupitelstvu 21. března zazněly? Během schůze primátor vyhrával ústřední motiv z filmu Piráti z Karibiku, sálem se také rozléhaly ještě části skladeb jako The Imperial March z Hvězných válek, Pevnost Boyard či Praha už volá známé z filmu Vesničko má středisková. Podle primátora Zdeňka Hřiba může magistrát hlavního města využívat skladby zdarma a neplatí autorský poplatek. „Požádali jsme pochopitelně Ochranný svaz autorský o výklad jejich náhledu na tuto záležitost. Přišla odpověď, že se na záležitost vztahuje úřední výjimka, magistrát tedy může používat ty znělky zcela zdarma, což si myslím, že je pro naši instituci s rozpočtem 70 miliard korun ročně rozhodně dobrá zpráva,“ řekl Hřib.

Blesk.cz už začátkem března oslovil všech 65 zastupitelů s dotazem, co na Hřibovu aktivitu v oblasti hudby na magistrátu říkají. „Bereme to jako zpestření a motivační prvek,“ řekl zastupitel Tomáš Murňák (Piráti). Jeho záměr schvalovali i další zastupitelé z řad Pirátů a koaličních partnerů. „Je pravda, že onen gong by určitou aktualizaci zasloužil,“ řekl Blesk.cz zastupitel Martin Benda (Praha Sobě). Podobné zpestření uvítala také Mariana Čapková (Praha Sobě) či Jaromír Beránek (Piráti).

U opozičních zastupitelů primátor se svým nápadem narazil – většině však nevadila změna, ale skutečnost, že se podobnými „malichernostmi“ Hřib vůbec zabývá.  „Primátor by měl řešit daleko důležitější věci než otázku znělek, třeba dopravu v Praze či nedostatek prostředků na klíčové investice,“ řekl Blesk.cz Jakub Stárek (ODS). „Znělky beru jako ten nejmenší problém, který by nás měl trápit,“ uvedla zastupitelka Marta Gellová (ANO 2011).

Ohradili se také vůči přezdívce „dýdžej“. „O přezdívce jsem ještě neslyšel, co se ale týče intenzity pouštění džinglů, přiznávám, všimli jsme si,“ uvedl Ondřej Martan (ODS) s tím, že je však primátor používá především ke svolávání svých koaličních zastupitelů, kteří se někde zdrželi, k hlasování. „Slyšel jsem různé variace přezdívek primátora Hřiba, zejména od jeho koaličních partnerů, ale přezdívku ,dýdžej‘ jsem opravdu nezaznamenal, zřejmě to bude jeho nějaký tajný sen,“ myslí si Radomír Nepil (ANO 2011).

Zůstaň a neodcházej, Say nothing

A které skladby by si zastupitelé při zasedání rádi poslechli? „Osobně bych navrhoval nyní nasadit znělku na melodii z Večerníčku ,A je to…‘ a až se podaří dokončit vnější a vnitřní okruhy, výstavbu metra D či rozjet masivní bytovou výstavbu, tak ji změnit na ,Už je to uděláno‘,“ řekl s nadsázkou Radek Vondra (TOP 09 a STAN). „Koaličním zastupitelům může primátor pouštět třeba znělku ,Zůstaň a neodcházej‘,“ přisadil si Nepil. Podle Lubomíra Brože (ANO 2011) by zase primátorovi slušela skladba „Say nothing“.

Tomáš Štampach (ODS) navrhl skladbu Antidepresivní rybička od Vypsané fixy nebo úvodní tóny písně Iron Man od Black Sabbath, jež by se prý sálem pěkně rozléhaly. „Doporučoval bych tóny z dílen českých autorů. Jsme hrdé město a stát,“ řekl Blesk.cz Jan Wolf (TOP 09 a STAN). Čapková navrhla skladbu I Walk the Line od Johnnyho Cashe. „To má zároveň i vazbu významovou,“ uvedla. O level výš pak záměr posunul Jan Čižinský (Praha Sobě): „Pokud bude poptávka po znělkách, oslovím pražské umělecké školy, aby jejich studenti nějaké napsali,“ řekl začátkem března Blesk.cz.