Tři hodiny, pátek odpoledne. V horní části Václavského náměstí stojí muž, pak se polije hořlavinou a zapálí. To není popis událostí z osudného roku 1969, ačkoliv je nápadně připomíná. 54letý muž se na Václavském náměstí zapálil 18. ledna 2019, 50 let poté, co tak učinil Jan Palach. 

Proč to udělal, zatím není jasné, podle policistů ale prvotní informace nenasvědčují tomu, že by se jednalo o nějakou formu protestu proti současnému společenskému dění. „Těsně před tím tady měl udělaný stojan se dvěma cedulkami. Jeden byl jako v arabském písmu, což už mi prvotně dělalo nepříjemně, a něco si furt brebentil. Ale měl tam pověšené dva křesťanské křížky,“ řekl Blesk.cz svědek události. Podle jiného svědka muž pod sochu svatého Václava přišel se psem a šedým plastovým kanystrem, kterým se vzápětí polil.

„Nějaký pán se mu ho pokusil sebrat, to se mu podařilo, ale najednou dotyčný něco vykřikl a škrtl. Podpálil se a padl na zem, byl to hrozný pohled. Pes kolem něj poskakoval, štěkal. Začali jsme ho hasit kabáty a pak někdo přiběhl s pěnovým hasicím přístrojem,“ řekl Blesk.cz muž. „Hrozný pohled a šok, mám to stále před očima,“ dodal.

Záchranáře volala žena, která nejprve také pomáhala s hašením. „Viděla jsem ho zdálky. Přiběhla jsem a říkala si - pane bože, ten člověk opravdu hoří! Začala jsem ho hasit, byl z něj cítit benzín. Vlasy mu shořely. Myslela jsem, že je mrtvý, vůbec nemluvil. Všichni koukali a nikdo nevolal sanitku, tak jsem ji nakonec zavolala. Žádný důvod neřekl, říkal jen ,au', což je pochopitelné,“ popsala novinářům roztřesená svědkyně.

Muž utrpěl popáleniny na 30 procentech těla a byl převezen do nemocnice, kde bojuje o život. Policisté žádají svědky události, aby se přihlásili na linku 158.

Byli jste svědky události? Dejte nám vědět na tip@blesk.cz!

Video
Video se připravuje ...

V Praze na Václaváku se pokusil upálit muž (54). 50 let po Palachovi Blesk TV

Fotogalerie
56 fotografií