„Posádky ZZS HMP poskytly na Václavském náměstí neodkladnou péči popálenému muži. Záchranáři pacienta s popáleninami na cca 30 % těla uvedli do umělého spánku a se zajištěnými dýchacími cestami transportovali do Fakultní nemocnice Královské Vínohrady,“ uvedli záchranáři na Twitteru. „Pacient byl převezen na kliniku popáleninové medicíny, v tuto chvíli o něj pečuje tým lékařů," řekla mluvčí vinohradské nemocnice Jana Roubalová bez bližších podrobností.

Jaká byla mužova motivace k tak hrůznému činu, nyní zjišťují policisté. „Prvotní informace však nenasvědčují tomu, že by se v daném případě jednalo o nějakou formu protestu proti současnému společenskému dění,“ uvedla mluvčí policie Andrea Zoulová. Podle očitých svědků stál muž u sochy svatého Václava s cedulí s nápisy a hovořil. Pak vytáhl kanystr, který měl u sebe, a zapálil se. Kolemjdoucí ho ihned začali hasit - nejprve pomocí kabátů a pak i hasicím přístrojem, pro nějž si podle svědkyní přiběhly do nedaleké kavárny Starbucks.

„Viděla jsem ho zdálky, přiběhla jsem a říkala si - pane bože, ten člověk opravdu hoří. Tak jsem ho hned začala hasit, byli tam ještě asi další čtyři lidé. Byl z něj cítit benzín. Pak jsem zavolala sanitku,“ řekla novinářům žena, která muže spolu s dalšími lidmi uhasila. Podle svých slov se bála, že je mrtvý.

Video
Video se připravuje ...

V Praze na Václaváku se pokusil upálit muž (54). 50 let po Palachovi Blesk TV

Je mi velice líto, že k tomuto v Praze došlo. Věřím, že zdravotníci se o popáleného postarají, jak nejlépe to bude možné. V tuto chvíli mi není známa motivace k činu,“ vyjádřil se na Twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib.

U sochy svatého Václava jsou stopy po hasicím prášku, ležely tam také ohořelé oděvy a kanystr s nějakou tekutinou - tou se muž před zapálením polil, vyšetřovatelé budou nyní zkoumat, o jakou látku se jedná. Místo je obehnané policejní páskou.

Byli jste svědky události? Viděli jste, jak se na Václavském náměstí zapálil muž? Viděli jste, jak muže ošetřovali záchranáři? Napište nám na e-mail tip@blesk.cz.

Fotogalerie
58 fotografií