To si jen málokterý milující rodič dovede představit! Pavel Burda z pražských Řeporyjí své holčičky, šestiletou Kristinku a devítiletou Barunku, neviděl už tři roky. Jeho bývalá manželka je bez jeho souhlasu odvezla roku 2015 do zahraničí a po nějaké době o sobě i dětech přestala dávat vědět. 10. ledna 2019 ale Pavlu Burdovi svitla nová naděje - holčičky mu soud svěřil do péče. 

Matku tak nejspíš čekají problémy. Podle advokáta Jana Černého, kterého Blesk.cz oslovil, by v tomto případě mohlo jít o naplnění skutkové podstaty hned dvou trestných činů - únos a maření výkonu úředního rozhodnutí. „Náš právní řád stanovuje jako prioritu zájem dětí. V tomto případě se zdá, že matka jedná proti jejich zájmu. Zda se skutečně jedná o únos, musí určit policie či státní zástupce. Za maření úředního rozhodnutí hrozí až roční odnětí svobody, za únos dítěte až tři roky odnětí svobody nebo peněžitý trest. Pokud dojde k těžké újmě na zdraví, je sazba až pět let,“ vysvětlil, co v případě dopadení a odsouzení pachateli hrozí.

Do školy ji už nedoprovodil

Manželství rodičů dvou malých holčiček začalo skřípat v roce 2013, kdy se Pavel s Jaroslavou rozvedli. Žádné drama se nekonalo. Na výchově se domluvili a vše probíhalo tak, jak se řeklo. Pavel za Kristinkou a Barunkou docházel. Koncem léta 2015 je ale viděl naposledy. „Bylo to 8. srpna, Barunce jsem slíbil, že ji doprovodím, až půjde poprvé do školy. K tomu ale nedošlo,“ řekl pro Blesk otec pohřešovaných holčiček.

Když se Pavel bývalé manželky ptal, jak to s prvním školním dnem bude, e-mailem mu odpověděla, že je s dětmi na dovolené v zahraničí. „Pak se z dovolené stala pracovní cesta. Po čase mi napsala znovu e-mail, že jsou v britském Cornwallu a jestli chci holky vidět, tak ať se dostavím a sejdeme se následující den v jednom z parků. To ale nebylo možné časově vůbec zvládnout,“ popsal Pavel s tím, že na exmanželku neměl ani aktuální telefonní číslo, protože si to nepřála.

Vymazat ze života

Od té doby komunikace s ní vázla a poté, co rodinnou záležitost začal řešit Orgán sociálně-právní ochrany dětí v Praze 6, se už neozvala vůbec. „Moje ex se rozhodla, že mě úplně vymaže z jejich života, a zatím se jí to daří,“ řekl Pavel Burda. Situace se po právní stránce změnila jednoznačně v jeho prospěch před dvěma týdny, kdy mu obě dcery soud svěřil do péče. Od 10. ledna po nich pátrají policisté. „Mohu potvrdit, že po pohřešovaných pátráme. Jejich matka je s největší pravděpodobností odvezla do zahraničí a společně se zdržují na neznámém místě. Policií zkontrolovány byly v Německu a také v Anglii,“ sdělil Blesk.cz policejní mluvčí Jan Rybanský.

Fotogalerie
7 fotografií