Podle Jakuba Orta ženy i muže na střeše kliniky nedrží jen morální hodnoty a přesvědčení. Pro většinu z nich byla Klinika roky domovem. „Jde o ženy i o muže, které tam bydlí, a jsou to většinou lidé, kteří tam přímo bydleli, a to je také nutí ten dům bránit,“ prozradil.

„Kromě toho, že nesouhlasí s tím vyklizením, tak myslím, že vyhazovat lidi na ulici uprostřed zimy v momentě, kdy víme, jaká je situace s nájmy a s bydlením v Praze, kdy ještě není stavební povolení a zcela jistě se s klinikou ještě několik měsíců nic dít nebude, tak je to z etického hlediska i politického hlediska podle mě nesmyslné,“ dodal. 

Znovu ji obsadí?

Na konci rozhovoru zmínil, že je nesmyslné vyhánět odsud lidi i z toho důvodu, že nevěří, že stávající vlastník SŽDC, jak dlouhodobě slibuje, nechá chátrající objekt zrekonstruovat. „Podle makléřů, kteří to říkali pro E15, tak je ta rekonstrukce pro stát naprosto nevýhodná, což si myslím, že je zásadní. Mít kanceláře se doporučuje v komerčních prostorech, a tak si myslím, že ze všech těchto důvodů je možné, že k rekonstrukci nedojde. Pokud bude dům zase několik let prázdný, někdo to vezme do svých rukou a minimálně demonstrativně to obsadí. Já to dělat nebudu, ale je možné, že se to stane,“ řekl. 

Další jeho odpovědi najdete ZDE.

Fotogalerie
40 fotografií