Druhého prosince 2018 to byl rok, co se nečekaně zřítila trojská lávka, která spojuje Císařský ostrov a Troju. Čtyři poranění, kteří v onu dobu po lávce procházeli a spolu s ní se zřítili do Vltavy, dosud neobdrželi finanční kompenzaci za svá zranění. Rada pražského magistrátu letos v lednu rozhodla, že se odškodnění dočkají dříve, než skončí vyšetřování. Zastupitelé dnes rozhodnutí posvětili.

„Posouzení toho, co je doloženo a co je v pořádku, je na pojišťovně. Ta na to má své postupy a odborníky, kteří dle předpisů posuzují, jestli posudek má všechny náležitosti,“ uvedla dnes k situaci pražská radní Hana Marvanová (STAN). Podle ní pojišťovna dodala příslib, že alespoň část odškodnění bude skutečně možné vyplatit už příští týden.

Blesk.cz získal výpověď muže, který utrpěl kvůli zřícení lávky těžká poranění. S redaktorem hovořil i za vážně zraněnou ženu. Oba pracují na úřadu Prahy 6 a přáli si zůstat v anonymitě. Podle svých slov nemají na bývalou koalici nejlepší vzpomínky.

Zarážel nás přístup bývalého vedení města, které se nesnažilo věc vyřešit. Teprve nové vedení začalo jednat s našimi právníky a dobrali jsme se tohoto výsledku,“ prozradil 63letý poškozený. Dohodu vítají a jsou za ni rádi. Nehoda jim totiž přinesla nemalé těžkosti. „Přineslo nám to komplikace, jak ekonomické, tak i psychické. Mám trvalé následky, ale svůj zdravotní stav nechci více komentovat,“ řekl jeden ze čtyř poškozených.  

Komplikace

Podle mluvčí Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) Barbory Liškové nemohla být pojistka, kterou má organizace pro podobné případy uzavřenou, uplatněná. Stále totiž probíhá vyšetřování a teprve po jeho ukončení a určení viníka mohou poranění požadovat odškodnění. „Technická správa komunikací je pojištěna na případy, kdy by sama způsobila škodu. Ale v tomto případě není určeno, kdo tu škodu způsobil, což je pro pojišťovnu klíčové,“ řekla pro Blesk.cz již dříve mluvčí. 

Video
Video se připravuje ...

Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu) prozradila detaily o chystané dohodě. Jiří Marek

Procházka

V době, kdy se zřítila lávka, se na ní pohybovaly čtyři osoby. Dva muži ve věku 34 a 43 let, třiašedesátiletá žena a šedesátiletý muž se doposud potýkají s vážnými následky. Mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek pro Blesk.cz již dříve prozradil, že dvě vážně poraněné osoby (63, 60) jsou zaměstnanci úřadu Prahy 6 a v době pádu byly pouze na procházce. Vánoce 2017 prožili na nemocničním lůžku. 

Fotogalerie
26 fotografií