Každý den ulehají studenti třetího bloku kolejí Hvězda do postelí se strachem, kde zas ráno najdou nové štípance. Bydlí s nimi totiž štěnice a švábi, kterých se lze jen těžko zbavit. „Žijeme v podmínkách horších, než žijí mnozí lidé bez domova,“ napsali redakci Blesk.cz studenti, kteří si přáli zůstat v anonymitě.

Nemůžeme domů

„Jsme poštípaní, nemůžeme jet domů, abychom štěnice nezanesli i do našich domovů. Bojíme se infekcí. Svědí to, vypadáme strašně. Cena realit a pronájmů je natolik vysoká, že jiné bydlení si bohužel nemůžeme dovolit, zároveň jsme z daleka a dojíždění nepřichází v úvahu,“ svěřili se zoufalí studenti.

Podle nich je postup vedení v boji proti hmyzím škůdcům minimální, problému není věnována dostatečná pozornost. Dezinsekce ani stěhování příliš nepomáhají. „Náš pokoj už byl dvakrát vystříkán a stejně tu pořád někde jsou. Také dvakrát jsme se již stěhovaly do jiných pokojů. Při druhém stěhování (přes chodbu) do sanitárního pokoje jsme po týdnu našly v posteli dvě větší hnízda plná vajíček,“ napsala na Facebooku jedna ze studentek.

Postupujeme správně

Vedení kolejí však oproti minulému roku nesleduje žádný výrazný nárůst výskytu štěnic. „Všechny nahlášené případy se okamžitě řeší v souladu s vnitřními předpisy UK přesně dle stanovených postupů likvidace tohoto nežádoucího hmyzu v úzké spolupráci s odbornou deratizační a dezinsekční firmou. Dne 12. prosince 2018 proběhla na koleji Hvězda kontrola z Hygienické stanice hlavního města Prahy, která neshledala v této věci žádné pochybení a potvrdila správnost našich postupů,“ komentuje situaci ředitel menz a kolejí Karlovy univerzity Jiří Macoun.

Štěnice podle něj na koleje zanesli sami ubytovaní. Velkým problémem prý je, že studenti dle poskytnutého vyjádření dostatečně neuklízí a výskyt hmyzu ani nenahlásí. „V letošním akademickém roce bylo na této koleji uděleno ubytovaným 8 výstrah a 7 upozornění na nedodržování pravidel samoúklidu,“ vypočítal Macoun.

Odškodnění

Někteří studenti chtěli po správě koleje vrátit peníze za ubytování, ale nedočkali se odpovědi. Podle Jiřího Macouna je poškozeným i sama kolej. „Musíme vynakládat vysoké finanční náklady za dezinsekci a likvidaci infikovaného zařízení, neboť nezřídka je s likvidací spojena i likvidace nábytku,“ bránil zvolený postup ředitel menz a kolejí Karlovy univerzity Jiří Macoun.

Fotogalerie
7 fotografií