Letňany, které leží na severu Prahy, se stejně jako ostatní okrajové části potýkají s takřka neřešitelným problémem – nedostatkem parkovacích míst. Právě v 18. městské části totiž řidiči, kteří míří do Prahy ze severních částí republiky po dálnici D8, nechávají své vozy odstavené. Kapacity tamního P+R parkoviště, jež leží přímo u metra a čítá celkem 633 míst, jsou podle mluvčí Prahy 18 Hany Saitzové nedostačující. „Kapacitu je třeba minimálně zdvojnásobit,“ řekla pro Blesk.cz. 

Když na řidiče nezbude místo na záchytném parkovišti, hledají pak logicky parkovací stání, kde se dá. Tím však místním na spokojenosti nepřidávají. „Řidiči dojíždějící do Prahy za prací denně blokují zdejší parkoviště - parkují jak přímo ,uvnitř‘ městské části, tak u Obchodního centra Letňany a u všech větších obchodů,“ popsala Saitzová. Jenže co dělat, když možností je poskrovnu?

Zdánlivě nejsnadnější řešení se řidičům naskýtalo přímo u metra Letňany. Na tamním poli, jež od zastávky autobusů i metra leží jen co by kamenem dohodil, je totiž místa dost. Problém je, že pochopitelně není pro parkování určené – nezpevněná zem se v deštivém počasí mění v bahnitou past, jak se například v minulém týdnu přesvědčilo hned několik řidičů, a především pozemek, zapsaný v katastru nemovitostí jako orná půda, patří Státnímu pozemkovému úřadu České republiky (SPÚČR).

Pole u metra Letňany se změnilo v parkoviště.
Autor: David Malík

Zákaz vjezdu

Ten začal neoprávněné parkování řešit před více než rokem. „Krajský pozemkový úřad pro Středočeský kraj a hl. m. Prahu se případem zabývá od 30. října 2017, kdy obdržel k situaci podnět od občana.  Po provedeném místním šetření zahájil v součinnosti s Městskou policií hl. m. Prahy kroky k zamezení vjíždění nepovolaným osobám na předmětný pozemek,“ uvedla mluvčí úřadu Lenka Růžková. Oplocení pozemku by podle ní bylo neekonomické, v listopadu 2018 ale byla u vjezdu na pozemek instalována značka zakazující vjezd všem kromě majitele pozemku a dopravního podniku a městská policie tedy mohla začít řidiče pokutovat.

Ty to však dosud neodradilo a strážníci tak na poli zažívají každodenní žně. Od 20. listopadu řešili v následujících čtrnácti dnech zhruba 500 přestupků, jež souvisejí s porušováním nově nainstalované značky zákaz vjezdu. „Jedná se o dlouhodobý problém. Denně v daném místě městská policie eviduje cca 30 až 40 přestupků,“ řekla Blesk.cz mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Podle Saitzové ale řešení začíná být efektivní a počet neoprávněně parkujících aut se pozvolna snižuje. Tím se však problém jen přesouvá z pole do jiných částí města.

Fotogalerie
4 fotografie