Lidé drželi transparenty s nápisy jako „Nechci z ČR Rusko, Babiš ven“, „Andrej = Krim“ nebo „Uklid(n)íme vaše dítě“ s fotografií lékařky Dity Protopopové, který má evokovat volební transparent hnutí ANO. K vidění byly vlajky České republiky i Evropské unie, někteří demonstranti měli píšťalky. Na začátku protestu lidé hlasitě skandovali „Demisi!“.

„Sešli jsme se, protože jsme už hodně naštvaní. Máme dojem, že situace v naší zemi v politické sféře je někde, kde by neměla být,“ řekla krátce před zahájením demonstrace spoluzakladatelka skupiny AUVA Veronika Ševčíková.

Na Facebooku potvrdilo účast na Václavském náměstí zhruba 11 tisíc lidí, další desetitisíce o akci projevily zájem. „Těžko se dá počet účastníků odhadovat, ze zkušenosti z předchozích akcí očekáváme 10 až 20 tisíc lidí,“ doplnila Ševčíková.

Na improvizovaném pódiu s nápisem „Jedině demisi!“ vystoupil například poslanec Miroslav Kalousek z opoziční TOP 09. „Příběh předsedy vlády připomíná lacinou béčkovou gangsterku. Bohužel to není film, ale realita, která rozežírá stát jako rakovinu. Teď nejde o nic menšího než o principy právního státu,“ řekl.

„Chtěl bych vám poděkovat, že vám není jedno, co se v České republice děje a jaký příklad dává Andrej Babiš celému národu, jakým způsobem pohrdá spravedlivým procesem a spravedlností v České republice,“ řekl poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL). Senátor Václav Hampl (za KDU-ČSL) připomněl, že horní komora dnes označila za nepřijatelné, aby premiér s ohledem na nová podezření zůstal ve vládě do vyšetření kauzy Čapí hnízdo, v níž je trestně stíhán kvůli dotačnímu podvodu.

Fotogalerie
6 fotografií

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu