V pondělí 27. srpna 2018 oznámil muž uložení pětikilové trhaviny v OC Nový Smíchov. Po policii přitom požadoval 10 milionů korun, které podle nahrávky z tísňové linky měli přesně v 18:00 vložit v tašce do černého kontejneru za obchodním centrem v pětiseteurových bankovkách. „Jinak celý barák poletí do vzduchu,“ vyhrožuje vyděrač na záznamu.

Policisté ihned zahájili velkou bezpečnostní akci, do níž byly nasazeny stovky mužů v uniformě, speciálně vycvičení psi i pyrotechnik, kteří centrum prohledávali šest hodin. Obchodní centrum bylo od 15.15 do 21.15 uzavřeno, kvůli zásahu také na půl hodiny zastavili dopravu v okolí místa. Poplach se ale ukázal být jako falešný - bombu nenašli. To vše samozřejmě zkomplikovalo život velkému množství lidí a způsobilo velké finanční ztráty,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Video
Video se připravuje ...

Pětadvacetiletý muž požadoval pět milionů korun. V nákupním centru se měla údajně nacházet pětikilová trhavina. Policie ČR

Tentýž muž hrozil bombou i o den později, tentokrát ale policisté centrum prohledali za běžného provozu během zhruba 45 minut, také s negativním výsledkem. Po necelých 24 hodinách spadla klec. „Pražští kriminalisté dopadli muže, který v pondělí hrozil bombovým útokem na Smíchově,” uvedli o dva dny později policisté. Muž se pak u výslechu k výhružkám přiznal a jako motiv uvedl to, že měl splín a nic lepšího ho nenapadlo. Na závěr výslechu muž svého jednání litoval a omlouval se za to, co udělal,“ dodal Daněk. 

Na začátku dubna 2019 uvedl, že policisté vyšetřování ukončili: „V minulých dnech podali na Městské státní zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby pětadvacetiletého muže pro trestné činy vydírání a šíření poplašné zprávy, za což hrozí až dvanáctiletý pobyt za mřížemi. Muž je stále ve vazbě,“ uvedl mluvčí. Lze tedy očekávat, že v blízké budoucnosti stane nešťastný vyděrač před soudem.

Fotogalerie
5 fotografií