Šest žen sedících na chodníku, které svírají v rukou cedule s nápisem „Držíme hladovku proti okupaci“, teď hýbe Facebookem. Fotografii, kterou takto vystavil s výzvou k hledání žen historik Petr Blažek, pochází z osobního archivu Palachova přítele Ladislava Žižky. „Tomu tehdy Palach adresoval jeden ze svých posledních dopisů, k němuž přiložil i tento snímek,“ prozrazuje historik.

Původně se domníval, že by fotografie mohla být z Prahy, později ale s jistotou uvedl, že fotografie byla pořízena v Novém Boru. Protestujícím ženám by dnes bylo okolo sedmdesáti let. V případě, že na nich poznáte svou babičku nebo maminku, neváhejte kontaktovat Petra Blažka, který by rád doplnil historická fakta v mozaice Palachova příběhu. Detailněji si daný snímek můžete prohlédnout v rámci expozice Památníku Jana Palacha ve Všetatech. 

Fotografii pořídil Jan Palach patrně 21. srpna 1968 v Praze.
Autor: Facebook Petr Blažek

Jan Palach se jako student Univerzity Karlovy stal symbolem odporu okupace. Na rozdíl od těchto žen však namísto hladovky zvolil brutální způsob protestu. Na Václavském náměstí se 16. ledna 1969 zapálil. „Nejsem sebevrah,“ opakoval tehdy ve Vinohradské nemocnici. O tři dny později zemřel.

Fotogalerie
13 fotografií