Rozloučení s chlapci začalo ve strašnickém krematoriu ve 13:00, na místě se shromáždilo zhruba 150 smutečních hostů, kteří přišli dát tragicky zesnulým dušičkám poslední sbohem. Do obřadní síně mohla nejprve pouze rodina a jejich známí, ve 14:00 se pak síň otevřela i veřejnosti.

Obřad byl totiž rozdělený na dvě části. „Nejprve je část buddhistická, protože 90 procent Vietnamců jsou buddhisté, a pak následuje obřad podle našich evropských zvyklostí,“ řekl Blesk.cz mluvčí Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

Budhhistickým obřadem provázel mnich ve žlutém oděvu, jehož zpěv modliteb se rozléhal síní. „Prosí Buddhu, aby odpustil všechny hříchy, kerých se zesnulí dopustili, aby je náš bůh přijal,“ vysvětlil jeden z pozůstalých. Přítomny byly také buddhistické mnišky. Děti, které se se svými kamarády přišly do Strašnic rozloučit, měly podle tradice na hlavě bílé čelenky. „Ty nosí vždy mladší nebo generace stejně stará jako ti, kteří zemřeli. Nosí je na znamení smutku po tři roky,“ uvedl.

Před rakvemi jsou fotky obou chlapců a po stranách je asi 18 smutečních věnců se jmény rodin, které je věnovaly. Pod nimi se nachází misky s vodou a jídlem podle buddhistické tradice. „Po 49 dní odkládají rodiče oběd i večeři na oltář v domě, v den velkého smutku totéž udělá široká rodina a vzpomínají na zesnulé,“ vysvětlil jeden ze známých rodiny symbolický význam. Rodina při buddhistickém obřadu klečela před rakvemi a spolu s mnichem pronášela modlitby.

V druhé části obřadu pak hosté položili k rakvím květiny a uplakaným rodičům a dalším nejbližším vyjádřili upřímnou soustrast. Žalem zdrcené maminky se po skončení obřadu v slzách zhroutily, ze síně jim pak pomáhali příbuzní i ochranka, kterou si rodina najala.

Rodiny se rozloučily se zesnulými chlapci:

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb vietnamských chlapců, kteří se utopili v jezeře Lhota Kateřina Baranová

„Tato událost, která je hlubokou lidskou tragédií, je zároveň obrovským ponaučením pro všechny Vietnamce žijící u nás. Maminky byly potrestány tím nejvyšším trestem. Já sám jsem vyzval Vietnamce, aby si vybírali, kam půjdou s dětmi,“ řekl Winter. „Za 21 let, co pomáhám Vietnamcům, je to pro mě ten nejcitlivější pohřeb, protože se jedná o malé děti,“ dodal.

Tragédie na Lhotě

Dva malí chlapci zahynuli ve čtvrtek 2. srpna. Zprvu obyčejný nedělní výlet dvou sester s jejich syny na přírodní koupaliště Lhota se proměnil v noční můru, když se chlapci maminkám ztratili z dohledu. Ty po nich po chvilce začaly pátrat a požádaly o pomoc personál koupaliště. Podle očitých svědků jim zaměstnanci nepomáhali a dokonce je ignorovali, policii a záchrannou službu prý zavolali pozdě. Respektu však stejní svědci s odstupem dní přiznali, že nemají přesný přehled o časovém sledu událostí, zda rodiče skutečně hledali děti už od 13:00 ani o tom, jakým způsobem postupoval personál koupaliště, zda kontaktoval policii. Podle policejní mluvčí Evy Hašlové přijal dispečink první oznámení ve 14:30 od obsluhy koupaliště.

Svědkyně Kristýna Blesk.cz o průběhu tragédie řekla: „Zatímco matka běhala zoufalá po pláži, dalšímu příbuznému dali kolo, aby se jel sám podívat po okolí, zda tam chlapci nejsou. V tu dobu plavčík neseděl tam, kde má, ale byl ve stínu, protože mu bylo vedro. Všichni ostatní se dál koupali ve vodě. Matka, co sama neuměla skoro plavat, jako jediná skočila do vody a hledala své děti. Nikdo jí nepomohl, až ostatní návštěvníci křičeli, aby jí někdo pomohl.“

Tragická událost vyvolala ve společnosti velmi silné reakce. Hned druhý den po tragédii se u koupaliště konala tryzna. Té se zúčastnilo 150 lidí a mlčky uctili památku utonulých obětí. Podle Bohdana Bláhovce, který akci organizoval, bylo cílem upozornit na lhostejnost lidí. 

Fotogalerie
55 fotografií