„Byl běžný pracovní den, šla jsem uklidit něco na schodech. Najednou se ozvala strašná pecka,“ řekla Blesk.cz otřesená Soukupová. Spolu s ohlušující ránou se z trosek budovy začala valit oblaka kouře, jak sutiny dopadly na zem. Vše se odehrálo během několika vteřin. „Když jsem viděla z okna vyskočit prvního zkrvaveného člověka, pochopila jsem, že je zle, a šla jsem zavolat záchranku. Slyšela jsem pána křičet o pomoc, z dalších schodů začali vybíhat lidé a začali se počítat navzájem,“ popsala, jak se náhle stala důležitou součástí boje o životy několika lidí. 

V budově bývalé školy v Mikulandské se zřítila dvě patra.
Autor: František Hrádek

Na místo pak začali přijíždět záchranáři, hasiči i policisté, kteří s obrovským nasazením začali zachraňovat lidi, jež trosky uvěznily. Po hodině úporného úsilí ze sutin kromě jednoho zraněného, jenž se z trosek dostal sám, vytáhli další dva dělníky. „Dva muži utrpěli středně závažná poranění, třetí vážná, záchranáři ho uvedli do umělého spánku,“ řekla Blesk.cz mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. 

Přivoláním pomoci ale účast na záchranné akci pro Isabelu Soukupovou neskončila. „Všichni tu byli v pohotovosti. Záchranářům i hasičům jsme poskytli zázemí, dávali jim vodu,“ popsala s tím, že během zásahu nesměla ona ani její kolegové opustit budovu. Hasiči, záchranáři i policisté podle ní pracovali s neuvěřitelným nasazením. „Jsou to profíci na správném místě, pro mě jsou to hrdinové,“ dodala s obdivem. 

Záchrana pokračuje

Dvě patra novorenesanční budovy bývalé školy, kterou v současnosti přestavuje firma Metrostav na dílny pro Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, se znenadání zřítila v úterý před půl jedenáctou dopoledne. V budově bylo podle dělníků, kteří na stavbě pracovali, přibližně dvacet lidí. Většina z nich jsou podle informací Blesk.cz Slováci. Tři psi specializovaní na vyhledávání osob místo označili jako pozitivní, je tedy pravděpodobné, že se pod troskami ještě nacházejí další lidé. Hasiči na pomoc povolali dva sací bagry, které sutiny odstraňují, aby se do prostoru dostalo víc hasičů a hledání bylo snazší. Celou akci ale komplikuje fakt, že zbývající zdi budovy jsou velmi popraskané a mohou kdykoliv spadnout.

Video
Video se připravuje ...

V centru Prahy se zřítila část budovy a zavalila čtyři lidi. David Malík

 

Fotogalerie
70 fotografií