Nově budou moci návštěvníci zoo zaparkovat nedaleko zahrady na parkovišti pro 260 automobilů. Ušetří tím peníze a vozit je bude kyvadlový autobus. Parkovné bude pouhých 50 korun, což je čtyřikrát méně než přímo v Troji, které je neustále přeplněné. „Chceme ulehčit městské části Praha-Troja. Cílem je, aby lidé nechali auta již tady a dojeli zbytek cesty MHD,“ řekl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD).

U parkoviště už byla zřízena zastávka Parking Blanka, od které bude kyvadlový autobus jezdit. Interval má být 15 minut a provoz zaplatí hlavní město.

„Parking bude stát 50 korun včetně jízdenky na kyvadlový autobus. V porovnání s 200 korunami za parkování v areálu zahrady je to dobrá motivace zastavit tady,“ řekl mluvčí zoo Vít Kahle. Autobus bude jezdit denně až do září, poté bude v provozu pouze o víkendech. Lidé mohou rovněž dojít na nedalekou zastávku autobusu 112.

Vytvoření plochy trvalo zhruba sedm dní. Technická správa komunikací tam nejdříve srovnala povrch a následně navezla štěrk. „Naváděcí značení bude nainstalováno až těsně před spuštěním parkovací plochy, protože nyní by pouze mátlo řidiče,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí TSK Barbora Lišková.

Podle Dolínka by následně měla být využívána jako záchytné parkoviště P+R. Praha uvažuje o tom, že v okolí zřídí ještě další plochy pro parkování. Jednou z možností je pozemek za dočasnou betonárkou. Patří ale dopravnímu podniku. Zoo je městskou příspěvkovou organizací. Zahrada je po Pražském hradu druhou nejnavštěvovanější atrakcí metropole, ročně do ní zavítá přes milion návštěvníků.

Fotogalerie
4 fotografie