Divadlo Gong na Sokolovské třídě navštívil v roce 2016 rekordní počet dětských diváků, a to něco přes 26 000. To je skoro o 4000 více než před dvěma roky. Projekt Gong dětem se snaží každý rok vymýšlet kvalitní dramaturgický plán a zároveň i spolupracovat s učiteli základních i mateřských škol. Děti se tak zábavnou formou něco dozvědí o literatuře, ale především divadle.

 „Tento fakt je potěšující zejména z toho hlediska, že kvalitní dětská divadelní představení v Divadle Gong pozvolna začínají vytvářet vítanou volnočasovou alternativu dětskému vysedávání u počítačů,“ uvedl na toto téma místostarosta Prahy 9 Adam Vážanský.

Děti loni navštívily více divadelních představení než předloni. Mohli vidět například pohádku Kocour Modroočko.
Autor: Praha 9

Gong představil i mediální výchovu

Díky projektu Gong dětem se tvůrci často obracejí k umělecky kvalitním předlohám, konkrétně třeba k oblíbeným pohádkám Jana Wericha. „Vnímáme také to, že divadelní soubor částečně koordinuje svůj repertoár i se školními osnovami. Například představení (Ne)bezpečná (ko)média pedagogové příznivě vnímali jako pomůcku při povinné výuce mediální výchovy na základních školách,“ dodal Vážanský.

Loni vznikly tři zcela nové divadelní inscenace zařazené do repertoáru tohoto projektu. V květnu 2016 to byla hudební pohádka Lakomá Barka podle předlohy Jana Wericha. Těsně před letními prázdninami mohly děti vidět již zmíněnou hru (Ne)bezpečná (ko)média, upozorňující na určitou zákeřnost, kterou může představovat sféra sociálních sítí na internetu. Na sklonku roku 2016 se pak ti úplně nejmenší diváci z Prahy 9 potěšili půvabnou vánoční pohádkou Kvak a žbluňk od jara do Vánoc.

„Na začátku minulého roku jsme si stanovili priority, kterým se podřídil i náš dramaturgický plán, a k tomu se ještě více prohloubila naše spolupráce s učiteli mateřských a základních škol,“ odhaluje pozadí úspěchu Jakub Stich, vedoucí oddělení pro styk s návštěvníky v Divadle Gong.

V loňském roce se odehrálo celkem 182 divadelních představení pro děti, z toho 147 bylo na velké scéně divadla Gong a 35 z nich pak na malé scéně.

Podívejte se na fotografie z představení pro děti:

Fotogalerie
3 fotografie