Pražská zoo dostala koncem roku tisícovku jedlí, smrků a borovic, které obchodníci v Praze neprodali. „Od lidí žádné stromky nevybíráme. Byly by už seschlé a nezužitkovali bychom je,“ vysvětlila mluvčí zoo Jana Myslivečková, proč brali jen od prodejců.

Jehličnany se kopytníkům nijak neporcují. „Jak vidíte, jde o malé stromky, které dáváme vcelku,“ ukazovala Myslivečková při procházce kolem ohrad. 

Jakmile se bizonům do výběhu dostal první stromek, přiběhl si pro něj ten nejsilnější. Díky hierarchii se tak na nejslabší jedince dostaly až zbytky. Na malé smrčky se tu musela vystát fronta. „K soubojům tady nedochází,“ prozradila kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová. 

Zato sloni reagovali na stromky naprosto opačně. Z pamlsku už tak nadšení nebyli. „Jsou rozmlsaní. Za těch deset dnů je stromky už omrzely,“ svěřil s úsměvem kurátor slonů Pavel Brandl.

Největší zájem měl o vánoční stromeček nejmladší Rudolf, který se snažil s dřevinou bojovat a zadusit ji vlastním tělem. Souboj ovšem vyšel nerozhodně. 

Stromek jí zvíře měsíc

Krmení jehličnany není v zoo žádnou novinkou. „Jsem tady přes dvacet let a nepamatuji se, že by byly Vánoce bez krmení stromky,“ prozradil jeden z pracovníků pražské zoo.

Všechna zvířata dostávají strom jako pamlsek navíc ke své běžné stravě. Během měsíce by ho tvorové měli mít spořádaný. Tím vánoční atmosféra v zoo definitivně skončí.

Podívejte se, jak si zvířata se stromky užívají:

Fotogalerie
21 fotografií


Pro zvířata můžete vánoční strom ozdobit i v lese