Dlouhé roky protestují lidé z okolí ulice Jenišovská, kde má developer postavit nové domy. Protesty teď ale vzaly za své. Na přilehlé pozemky v lukrativní lokalitě přijely bagry a náklaďáky. Jejich cíl je jasný, připravit místo pro stavbu obytných domů.  

Lidé, kteří bydlí v přilehlém okolí, však z příjezdu bagrů nadšení nejsou a berou to jako veliké zklamání. Proto chtějí svůj nesouhlas vyjádřit i na čtvrtečním zastupitelstvu Prahy 5. Radnice Prahy 5 stavbu schválila, přestože dříve proklamovala, že bude stát v těchto otázkách za svými občany. To rezidenty popudilo. 

Žluté karty jako poslední naděje

V posledních letech jsme viděli už několik protestů s kartami, nebudou chybět ani na zasedání. Tentokrát si s sebou občané a »fanoušci« boje proti vezmou žluté karty, které chtějí ukázat vedení města. Místní totiž už vyčerpali všechny oficiální možnosti, jak se bránit, toto se zdá být jejich poslední nadějí. 

Praha 5 nechala stavbu prošetřit. Stavební úřad dokonce na základě podnětů provedl v místě kontrolu. „Bylo ověřeno, že se jedná o dočasný zábor veřejného prostranství povolený městskou částí Praha 5. Současně s tím byla provedena kontrola stavebního deníku a bylo konstatováno, že stavebník v současné době nejedná v rozporu se stavebním povolením ani se stavebním zákonem,“ píše se podle dokumentů poskytnutých Blesku ve zprávě. 

Problém je však jen těžko právně řešitelný. Jde o pozemky, které byly ve správě Prahy 5 a městská část si tak s nimi mohla udělat cokoliv. Pokud o něco lidem jde, tak poukázat na nemorální jednání radnice Prahy 5 a také rychlost, s jakou město rozhodlo. 

Lidé si na protest proti stavbě vyvěsili na dům transparent.
Autor: Jan Formánek

K této kauze dokonce vznikly i protestní stránky, které poukazují na nedostatky v územním plánování a komunikací s občany. „Územním souhlasem vydaným za pouhé čtyři pracovní dny umístily úřednice oplocení na dobu pět let, patrně kvůli snaze vyhovět developerovi bez zbytečných průtahů nestihly o umisťovaném oplocení vyrozumět bytové domy. Ty tak nedostaly žádnou možnost vyjádřit se ke stavbě, která výrazně zhorší oslunění a osvětlení jejich bytů. Očekáváme, že vysvětlí, jak dospěly k závěru, že jimi zvolený postup je v souladu se stavebním zákonem,“ řekl pro Blesk.cz občan Jan Formánek.

S projektem se seznamuji a prozatím vám nemohu říct žádné podrobnosti,“ reagovala pro Blesk.cz na dotazy, týkající se stavby viladomů na Farkáně, dříve tisková mluvčí městské části Prahy 5 Helena Šmídová.

Kauzu budeme i nadále sledovat z místa čtvrtečního zasedání zastupitelstva na Praze 5. 

Fotogalerie
7 fotografií