Projekt umělce a kavárníka Ondřeje Kobzy vznikl už v roce 2014. Svůj první veřejný stůl představil na náměstí Míru v létě před téměř dvěma lety, přesto šachové stolky zaznamenaly svůj velký boom až rok poté, kdy se začaly rozšiřovat do různých koutů Prahy.

V zahraničí bývá zvykem, že si každý nosí své figurky. V Česku je tomu jinak. Projekt se snaží být více přístupný lidem. „Tady v Praze na to lidé zatím nejsou zvyklí. A tak buďto figurky přineseme ráno a večer je zase sklidíme. Tak je to i nejlepší, protože člověk může hrát ihned. A nebo když je stolek v těsné blízkosti podniku, je možné si vyzvednout figurky právě tam,” popisuje autor projektu Ondřej Kobza rozdílný přístup od Ameriky. 

„Projekty, jako jsou piana nebo šachy do ulic dlouho sleduji a vím, že se na řadě míst po celé republice těší oblibě. I proto jsme navázali spolupráci s jejich duchovním otcem Ondřejem Kobzou a vytipovali vhodné lokality, které bychom touto cestou rádi oživili,” uvedla radní Prahy 7 Hanka Třeštíková.

Při křestu bylo možné si zahrát šachy ve větším množství lidí. Kromě kamenného šachového stolku tak na jednoho odpoledne na náměstí přibyly i přenosné lavice.
Autor: Praha 7


Lidé z Prahy 7 si už na druhý den nové šachové stolky pochvalovali. „Jsem za nový stolek vděčná. Můžeme si dát pivo a ještě si u něj zahrát v parčíku šachový turnaj. Přesně tohle mi tu chybělo,” svěřila se místní obyvatelka Letné. 

Ačkoli by mohlo padnout podezření, že si hráči budou figurky odnášet domů, opak je pravdou. „Spíše se stává, že figurky shodí vítr a zatoulají se,” vyvrací Ondřej Kobza domněnku vandalů, kteří by figurky kradli pro domácí hru.