Černý den pro Brusel. Teroristé v ranních hodinách překvapili Brusel a odpálili nálože na bruselském letišti a poté i v metru. Při útocích, ke kterým se přihlásil Islámský stát, zemřelo 34 lidí a nejméně 200 zraněných bylo převezeno k ošetření do nemocnice.

 

Video
Video se připravuje ...

Velvyslanectví Belgického království Praha Tadeáš Provazník

 

Celý svět vyjadřuje obětem i pozůstalým hlubokou soustrast. I v Praze před budovu velvyslanectví Belgického království, které pečlivě hlídá několik desítek policistů, lidé nosí květiny.

U ambasády byl i premiér Sobotka

 

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) uctil u belgické ambasády v Praze zapálením svíčky a položením květiny památku obětí teroristických útoků v Bruselu. Osobně poté kondoloval velvyslankyni Belgického království v České republice paní Françoise Gustinové a připojil rovněž svůj podpis do kondolenční knihy.

Už v úterý vyjádřil premiér Sobotka formou telegramu solidaritu a soustrast belgickému předsedovi vlády Charlesi Michelovi. „Mnoho lidí dnes v Belgii truchlí nad ztrátou svých blízkých, o které je připravilo slepé násilí terorismu. Důrazně odsuzuji tento brutální a nelidský čin. Terorismus představuje hrozbu pro celé mezinárodní společenství, je to také útok na základní hodnoty svobody a demokracie, které sdílí všechny evropské země,“ uvedl předseda vlády v kondolenci.