Kilometry světel, 20 metrů vzrostlý ozdobený vánoční smrk dovezený z obce Kytlice v Lužických horách a řada stánků hezky jeden vedle druhého. Takové jsou letošní vánoční trhy na Staroměstském náměstí. Zdejší stromek se na minutu přesně odspoda nahoru rozszvítil v 16:00. Rozsvícení přihlížely davy.

Už v sobotu 26. listopadu, tedy v den zahájení jejich konání, tu byla doslova hlava na hlavě. Kromě zvědavosti ohledně vánočního stromku Pražany i turisty zlákala především také zdejší nabídka. O tu se stará 79 stánků, které nabízí vánoční ozdoby, svíčky, vykrajovátka na cukroví, kovářské výrobky, svařák nebo punč, do toho samozřejmě klobásy, ale i cukroví nebo perníčky.

Video
Video se připravuje ...

Takto to vypadalo na Staroměstském náměstí během prvního adventního víkendu. (26. listopad 2022) Martina Pospíšilová

Od každého trochu

Ty letos na Staroměstském náměstí prodává například Iva Kunášová z pražské rodinné firmy Perníčkovi. Jak sdělila Blesku, už během prvních hodin byl Staromák zahlcen nadšenci, které zlákala vánoční atmosféra. Tu ovšem pamatuje z dřívějška malinko divočejší.

„Od rána se tu zastavily nakoupit desítky lidí. Ale letos mi trh zatím přijde pomalejší, vlažnější. Lidé tolik nenakupují, spíš po jednotkách kusů,“ sdělila. „Zastaví se pro něco na zub do ruky, prodávají se hodně také kornouty s mixem malých perníčků," řekla, co jde nejvíce na odbyt. Nakoupit si u ní lidé mohou slepované perníčky od 40 korun za kus i velké perníkové srdce za 250 korun.

Iva Kunášová z rodinné firmy Perníčkovi nabízí Pražanům ty nejsladší perníčky. (26. listopad 2022)
Autor: Martina Pospíšilová

Ozdoby, hračky i suvenýry

O kus dál ve svém stánku prodává dřevěné ozdoby a dekorace na stromeček nebo do oken prodejce Ondra z české firmy Amadea z Lázní Bělohrad. Na Staromák vyrazil už poosmé a nemůže si to tu vynachválit. „Dříve bylo více turistů, letos je to tak padesát na padesát. Je tu krásná atmosféra,“ svěřil se Blesku. „ Na dračku jdou u nás nejvíce dřevěné vánoční stromečky. Cizinci nakupují spíš ve větším, Češi spíš jednotky kusů jako suvenýr na památku," dodal prodejce.

Firma Amadea se na Staroměstksém náměstí prezentuje svými dřevěnými výrobky, které pochází až z Lázní Bělohrad.
Autor: Martina Pospíšilová

To Marcel Šimek je na vánočních trzích letos poprvé. Spolu se svým synem prodává ručně vyráběné dekorace - háčkované andělíčky, ručně šité hračky i keramické ozdoby. „Všechno je to rodinná výroba, ženské háčkují, my prodáváme," řekl Blesku se smíchem. „S tátou děláme keramiku," dodal Marcelův syn. Lidé se podle nich u stánku od rána se zájmem průběžně zastavují, nejvíce se jim líbí právě háčkované ozdoby.

Ručně vyráběné dekorace - háčkované andělíčky, ručně šité hračky i keramické ozdoby nabízí na trzích na Staroměstském náměstí Marcel Šimek.
Autor: Martina Pospíšilová

Živo i na náplavce

Paralelně s trhy na Staroměstském náměstí se konají i jinde v Praze. Třeba na náměstí Míru fungují už od 20. listopadu, na Pražském hradě od 23. listopadu. Vánoční trhy se ale konají také na nedalekém náměstí Republiky nebo Václavském náměstí. Živo je rovněž na náplavce, kam se řada Pražanů v sobotu vypravila také.

Fotogalerie
172 fotografií