Kdo z milovníků prehistorických tvorů někdy netoužil prožít den na ostrově Isla Nublar, kde se rozkládá fiktivní Jurský park plný ještěrů ve filmu Stevena Spielberga (74)? Teď ho máme na dosah. V Tuchoměřicích, v nákupním centru POP Airport u pražského letiště, otevírá 4. října brány Dinosauria Museum Prague (DMP).

Jeho čtyři tisíce metrů čtverečních jsou rájem objevitelů tajů života naší planety a fanoušků obrů, kteří ji obývali dávno před námi. „Miliony let staré kostry jsme propojili s nejmodernějšími technologiemi a vytvořili muzeum, jenž patrně nemá ve světě srovnání,“ láká majitel a investor projektu Karel Pražák na exponáty, jimž vévodí 24 metrů dlouhá a 154 milionů let stará kostra dinosaura diplodoka. „Ten byl dokonce zhruba 130 let považován za nejdelší druh vůbec,“ řekl Blesku hlavní paleontolog muzea Štěpán Pícha.

Strhující do detailu

Na Spielbergův snímek si tu vzpomenete mnohokrát a napadne vás i věta filmového miliardáře a zakladatele Jurského parku, Johna Hammonda: „Na ničem jsme nešetřili.“ Také DMP je do posledního detailu nabité kromě exponátů překvapeními, interaktivními prvky, hrami i cennými informacemi. Dojmy násobí také létající ptakoještěr quetzalcoatlus s rozpětím přes 11 metrů, vznášející se nad zónou pro dětské řádění, a ikonický T-rex, tedy tyrannosaurus rex. „Je to nejrealističtější model T-rexe v životní velikosti,“ upozornil Pícha. „Náš ptakoještěr je pak největší druh, který létal po prehistorické obloze.“

Na vlastní oči

Vidět všechny tyto dávné tvory na vlastní oči je zážitek stejně jako výklad o jejich životech. „Třeba naši vodní mosasauři. Jejich kostry byly nalezené na jednom místě, dá se tak odvodit, že společně lovili a možná se i prali,“ uvedl Pícha. V DMP pak můžete obdivovat i edukativní část, která poutavě za pomoci propracovaných animací vypráví příběhy vzdáleného světa i proměny kontinentů.

Galerie nejznámějších českých tvůrců takzvaného paleoartu připomíná ilustrátory a malíře Zdeňka Buriana (†76) a Jana Sováka (68) či režiséra Karla Zemana (†78). Nechybí Geosvět – unikátní sbírka více než 6 000 exponátů minerálů a fosilií nalezených i na našem území. A na závěr sami můžete vkročit přímo mezi prehistorické tvory, být svědky souboje predátorů a hledači vzácných artefaktů v rozšířené realitě.

Poprvé s Bleskem

Díky reportáži muzeum jako první navštívili maminka Lenka Vlčková (42) se synem Oliverem (7). „A kdy se tam zase vrátíme?“ byla první chlapcova otázka po procházce expozicemi. „Nejvíc mě bavily hry, ten velký T-rex a virtuální realita,“ svěřil Blesku Oliver. „Mě nadchlo, jak hravě je muzeum koncipované, děti všechno zajímá, nenudí se, a tak jsem i já měla čas dozvědět se spoustu zajímavostí,“ dodala máma Lenka.

Monstra baví

Mnohatunoví tvorové se trvale těší velké oblibě u  malých i velkých. Hltají každý nový příběh, sbírají figurky, sledují je na plátně i obrazovkách. Dnešní děti, stejně jako jejich dědové, jimž učarovaly Burianovy obrázky a hlavně filmy. Třeba světově uznávaná Cesta do pravěku (1955) vizionáře Karla Zemana. „Kdysi jsem viděl jeden Československý film z 50. let, něco z něj ve mně zůstalo,“ řekl před časem i Steven Spielberg (74), který fascinoval svým Jurským parkem (1993).

Kde: POP Airport, Ke Kopanině 421, Tuchoměřice
Kdy: Denně 10:00 až 20:00 hodin
Za kolik: Vstupné se liší podle doby návštěvy, děti do 4 let zdarma, 4 až 18 let od 299 Kč, dospělí od 349 Kč, senioři nad 60 let od 349 Kč, rodinné od 1299 Kč. Virtuální realita 449 Kč.

Video
Video se připravuje ...

Karel Zeman býval nikoli náhodou nazýván kouzelníkem filmového plátna a proslavil se řadou snímků, v nichž dobrodružství spojoval s fantastickými motivy. Ve svém prvním filmu Cesta do pravěku (1955) vypráví o skupince čtyř chlapců, kteří absolvují výpravu proti proudu času a setkávají se s dávno vyhynulými zvířaty. Restaurovaná verze snímku byla uvedena do kin 25. dubna 2019. Bontonfilm

Fotogalerie
29 fotografií