Vrátit kvalitní umění do pražských ulic chtělo už předchozí vedení magistrátu. Tehdy chtělo spustit program „Dvě procenta na umění ve veřejném prostoru.“ Konkrétně tedy měla dvě procenta z celkových výdajů města jít na výtvarná díla.

Minulé vedení města však program nepřivedlo k životu a zůstal pouze na papíře. S příchodem nového vedení se podařilo v roce 2019 jmenovat komisi, která plán přepracovala. V rámci úprav byl pozměněn i název a vznikl tedy program Umění pro město, do kterého bylo na jeho startu alokováno asi 135 milionů.

Pocta Chalupeckému a Haukové na Desítce

V současné době tedy mohou jednotlivé městské části žádat magistrát o příspěvek na realizaci svých uměleckých záměrů. Jednotlivé žádosti posoudí odborná komise a následná soutěž probíhá ve spolupráci s GHMP. Samotná instalace díla už je v režii jednotlivých městských částí.

Této možnosti například využila Praha 10, která je se svou realizací nového uměleckého kusu nejdále. Hybridní billboard řízený umělou inteligencí bude připomínat Jiřinu Haukovou a Jindřicha Chalupeckého. Billboard bude stát v parku u nádraží Vršovice, který je pojmenován po těchto dvou významných osobách české umělecké scény.

„Koncept vítězného návrhu je z mého pohledu velice zdařilý komplexně, s konkrétním odkazem k osobnosti a práci básnířky Jiřiny Haukové a teoretika umění Jindřicha Chalupeckého,“ říká předseda poroty Tomáš Vaněk, umělec a rektor Akademie výtvarných umění v Praze. Na doporučení komise vítězný návrh schválilo i zastupitelstvo Prahy 10 a slíbilo, že nový billboard se v parku objeví nejpozději do konce roku 2022.

Peroutka na Pětce

Nové umění by mělo oživit i Prahu 5, konkrétně park Portheimka. Tentokrát by mělo jít o sochu novináře Ferdinanda Peroutky, kterému již před čase udělila Praha 5 čestné občanství a jeho jméno nese i ulice na Malvazinkách. V minulém roce dokonce vznikla pracovní skupina, která má za úkol připravit zadání výtvarné soutěže.

Soutěž chceme připravit opravdu do detailů. Přeci jen je nová socha něco, co zde nebude pár týdnů, proto je potřeba, aby to bylo něco důstojného,“ řekl místostarosta městské části Lukáš Herold (ODS). Výsledky soutěže budou známy pravděpodobně až během příštího roku.

Ani další městské části nezaostávají. Praha 3 vypsala soutěž na ztvárnění nového vodního prvku u schodiště v ulici Táboristká. Ten by měl stát na místě, kde původně stála pumpa. Z fondu Umění pro město by se mělo financovat i osvětlení v podobě květin, které vznikne u chystaného Dvoreckého mostu.

V rámci programu Umění pro město se financuje i vznik velkoplošných maleb neboli muralů. Z vítězných návrhů již byly realizovány muraly na Nových Butovicích, Bořislavce, Vychovatelně, Spořilově a nově také v Seifertově ulici na Žižkově. Pro realizace poskytli plochy svých objektů Dopravní podnik hl. m Prahy, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, České dráhy nebo soukromí vlastníci.

.

Fotogalerie
61 fotografií