Druhý ročníku soutěže nazvané Mural Art Vltavská vyhlásila společně městská část Praha 7 a Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP). Tytykalovo dílo bude navazovat na předchozí mural od Pavla Duška a Josefa Šmída, kteří zde před dvěma lety vytvořili „vstup do jiných světů“.

„Ověřili jsme si, že prostor Vltavské výborně funguje jako dobře přístupná a hojně navštěvovaná uliční galerie. Street art vnímáme jako živé umění, proto nevidíme překážku muraly po pár letech obměňovat,“ uvedla pro Blesk místostarostka Prahy 7 Hana Třeštíková. Z tohoto důvodu se ani neuvažuje o ochranném nátěru. „Chceme, aby to žilo vlastním životem,“ potvrdil slova Třeštíkové Martin Vokuš, mluvčí Prahy 7.

Nový mural bude větší

Pokochat se novým muralem budou Pražané moci na opěrné zdi vnějšího atria v sousedství hlavního výstupu ze stanice metra Vltavská. Oproti svým předchůdcům bude mít Tytykalo k dispozici nejen zeď, která je nyní už pomalovaná, ale malbou může zkrášlit i přilehlé zákoutí.

„Téma umění ve veřejném prostoru je v současné době jedno z nejaktuálnějších. V momentě, kdy se s ním nemůžeme setkávat v galeriích, oslovuje nás přímo na ulici. V hustě frekventovaných bodech, jako jsou stanice metra, může mít výtvarný počin o to významnější vliv. Částečně i z tohoto důvodu jsme v nové soutěži rozšířili možnost výtvarného zásahu a jdeme mimo rám původní plochy. Umělci dnes dostanou k dispozici celé zákoutí, které se může stát obrazem, do nějž jde doslova vstoupit,“ uvedla v tiskové zprávě architektka metra pražského dopravního podniku Anna Švarc.

Inspirace okolním uměním

Sám Tytykalo se ve svém návrhu inspiroval okolními uměleckými díly, kterých je v blízkosti Vltavské až nečekané množství. „Především jsem chtěl, aby mural fungoval jak zblízka, tak z dálky. Pozorní kolemjdoucí si jistě všimnou zapracovaného Štursova sousoší,“ řekl pro Blesk autor vítězného návrhu. Komu by se snad zdálo, že v muralu chybí to nejbližší dílo – tedy fontána od Michala Hudečka, tak opak je pravdou. „Mému srdci je mnohem blíž Štursa, proto jsem Hudečkovu fontánu rozložil na linie, ale je zde zastoupená taktéž,“ dodává autor.

Veškeré náklady na vytvoření díla bude hradit radnice Prahy 7. „Městská část hradí autorovi veškeré náklady spojené s realizací, tzn. odstranění původní malby, materiály na malbu novou, lešení, úklid podobně. Za to vše zaplatíme částkou ve výši 50 tisíc Kč,“ sdělil Blesku Vokuš. Městská část taktéž odmění umělce, kteří se se svými návrhy v soutěži umístili na prvních třech místech. „Pan Tytykalo dostane odměnu ve výši 7 tisíc, druhé místo bude odměněno 5 tisíci a třetí místo pak dostane 3 tisíce,“ uzavřel Vokuš.

Fotogalerie
8 fotografií