Výstava Sluneční králové byla v hlavní budově Národního muzea slavnostně zahájena na konci loňského srpna. O možnosti prodloužení začalo vedení muzea jednat s Nejvyšší radou pro památky Egypta a dalšími zahraničními i českými zapůjčiteli koncem loňského roku. „V těchto dnech se podařilo uzavřít dohodu o prodloužení tohoto jedinečného mezinárodního výstavního projektu o celé čtyři měsíce,“ uvádí muzeum.

Ředitel NM Michal Lukeš ve čtvrtek České televizi řekl, že prodloužení výstavy schválila egyptská vláda tuto středu. Kromě jednání se zapůjčiteli vzácných předmětů si muzeum muselo vyjednat také prodloužení pojistky vystavených artefaktů a další zajištění státní garance.

Expozice se zaměřuje na období egyptské říše, kdy v lokalitě Abúsír vznikaly velké pyramidové komplexy. Název výstavy odkazuje na panovníky páté dynastie starověkého Egypta, kteří uznávali jako hlavní božstvo slunečního boha Rea a z nichž čtyři si svoje pyramidové hrobky postavili právě v Abúsíru. Asi 90 artefaktů pro výstavu pochází z Egypta, další jsou zapůjčeny ze světových muzeí nebo jsou součástí československého podílu na nálezech učiněných v Egyptě.

„Je to bez přehánění jedna z nejvýznamnějších výstav, které Národní muzeum za dobu své existence uspořádalo,“ řekl už při zahájení ředitel muzea Michal Lukeš. Dodal, že návštěvníci se mohou na vlastní oči přesvědčit o tom, jak významná byla práce českých egyptologů za poslední desítky let. Přípravy podle ředitele zkomplikovala pandemie koronaviru a fakt, že se ji i přesto podařilo zorganizovat, označil za zázračný. Ředitelův náměstek Michal Stehlík dodal, že přepravu předmětů, která normálně trvá půl roku či rok, stihli organizátoři výstavy za několik týdnů.

Poprvé mimo Egypt

„Výstava ukazuje, že jste silnější než epidemie covidu-19,“ řekl při zahájení egyptský ministr turismu a památek a také egyptolog Khaled El-Enany. Rovněž připomněl šedesát let trvající úspěšnou spolupráci mezi Egyptem a Českou republikou v oblasti egyptologie. Výstava je podle něj výborně připravená a jedná se o jednu z největších expozicí o nejstarším období Egypta, které kdy byly uspořádány. „Řada z artefaktů opouští hranice Egypta úplně poprvé a některé z nich i naposled,“ doplnil. Ředitel českých archeologických výzkumů v Egyptě Miroslav Bárta řekl, že se v mnoha ohledech jedná o výjimečnou akci, například je to největší expozice zaměřená na historii konkrétní lokality.

Miliardová pojistka

Výstava se zabývá archeologickou prací, egyptskými panovníky páté dynastie a nálezy v lokalitě Abúsír. Historické artefakty jsou doplněny multimediálními prvky i architektonickým řešením interiérů. Mezi nejvýznamnější vystavené předměty patří podle muzea bazaltová socha krále Raneferefa nebo soubor soch princezny Šeretnebej a písaře Nefera. Celková pojistná hodnota artefaktů je podle muzea miliarda korun a jejich hmotnost činí přes deset tun.

Slavná, česká egyptologie

Česká egyptologie má výbornou pověst, na čemž mají zásluhu především vědci z egyptologického ústavu pražské filozofické fakulty, kteří dosáhli řady jedinečných objevů. V lokalitě Abúsír působí čeští egyptologové od přelomu 50. a 60. let a stáli za řadou významných nálezů. Kurátor letošní výstavy Pavel Onderka řekl, že první výstava o starověkém Egyptu se v českých zemích konala v roce 1817.

Fotogalerie
82 fotografií