Sochařský projekt pravidelně proměňuje veřejný prostor v netradiční galerii pod širým nebem v řadě měst po celé České republice. Obyvatelé i jejich návštěvníci se mohou těšit opět na avantgardnější a méně obvyklá díla renomovaných českých umělců.

Sochy v ulicích

„Záměrem expozic je ozvláštnit a obohatit veřejný prostor, nabídnout nový pohled na města i na samotná umělecká díla, a to jak obyvatelům, tak i návštěvníkům. „Zveme vás do ulic. Pojďte ven, vydejte se na cestu „sochařskou linkou“ a užijte si tuto unikátní letní výstavu,“ zve Pražany Martin Dostál, kurátor festivalu. Sculpture Line je dlouhodobý umělecký projekt, který vznikl v roce 2015 na popud samotných umělců. „Cítili, že potřebují svá díla vytrhnout z víceméně sterilního prostředí galerie a nabídnout je širokému publiku,“ vysvětluje Dostál.

Nový pohled na známé lokality

Celý festival má podle Dostála především pozvednout danou lokalitu a to jak kulturně, tak umělecky. „Sochy do té dané lokality vnáší emoce, dávají jí novou tvář a ukazují nové souvislosti. Umělecká díla napřímo komunikují s kolemjdoucími. Zanechávají v nich estetickou i sociální stopu a přímo tak posouvají kvalitu života místních obyvatel,“ řekl. Další výhodou je, že se festival  nesoustředí jen na centrum města, ale snaží se umění dostat i  na méně frekventovaná místa, která díky tomu ožívají.

Čtenář od Róny

V letošním roce se v Praze chystá celkem 5 instalací. Tři z nich už v pražských ulicích stojí. Kromě Rónova nosorožce na Jugmaňáku, který má poukazovat na nutnost světové ochrany zvířat z africké divočiny, je nyní k vidění i socha Čtenář na náměstí Franze Kafky od stejného sochaře. „Plastika vznikla jako třetí varianta sochy Čtenáře, původně určené před budovu jedné veřejné knihovny. Chtěl jsem v soše Čtenáře zobrazit jak čtoucího, tak imaginativní svět knihy. Použil jsem k tomu křeslo. To křeslo je měkká a konejšivá hradba, jež nás chrání před pragmatickým světem kolem nás, a dovoluje nám unikat do světů představ a fantazie,“ vysvětluje autor.

Sculpture line se zatím jako jeden z mála festivalů v tomto ročníku může konat bez omezení. „Jsme společně s našimi umělci nadšeni, že i v situaci, kdy jsou pochopitelnou prioritou zcela jiné věci, než je umění, zůstává nadšení pro tento festival,“ dodává ředitel festivalu Ondřej Škarka.

Fotogalerie
35 fotografií