Plánujeme uměleckou konfrontaci dvou slavných českých malířů z dvou různých dějinných etap. Jedná se konkrétně o vrcholného představitele secese Alfonse Muchu a současného výtvarníka Pastu Onera," přiblížil nejbližší plány Jiří Pospíšil (TOP 09), předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, jež muzeum provozuje, na slavnostním znovuotevření Musea Kampa.

Tyto dva umělce zvolil kurátor výstavy kunsthistorik Karel Srp cíleně. Vidí totiž mezi nimi určitou spojitost. „Jsem toho názoru, že umění jednoho zaujme i příznivce toho druhého. Tuto výstavu bych označil za naši vlajkovou loď pro letní sezónu," řekl Pospíšil.

Pocta Miladě Horákové

Nejbližší nová výstava čeká návštěvníky už 27. června. „Paní Meda Mládková si velice váží Milady Horákové, proto jsem se rozhodli uspořádat výstavu k 70. výročí její popravy. Výstava bude venkovní, povede od Sovových mlýnů až k Werichově vile, a tak ji bude moct navštívit opravdu každý," upřesnil Pospíšil. „Nyní akorát sháníme stojany, na kterých výstavu uvedeme. Sám bych tomu nevěřil, ale je opravdu problém sehnat přesně takové, jaké potřebujeme," dodal.

Prázdné sály

Museum Kampa, stejně tak jako ostatní muzea a galerie bojuje o každého návštěvníka. „Jsme rádi, že se konečně vládní opatření začínají uvolňovat, ale lidí zatím chodí uplné minimum. Běžně sem přislo třeba 150 lidí denně, dnes je to sotva 20," nastínil Pospíšil nelehkou situaci. „Takže k nám zvu všechny milovníky umění. Přijďte, ať tu naši krásnou sbírku nemusíme rozprodat," uzavřel v nadsázce Pospíšil.

Museum Kampa podpořily i herečky Ljuba Krbová a Eva Holubová, šéfka Uměleckoprůmyslového muzea Helena Koenigsmarková a socioložka Jiřina Šiklová. Co pro ně muzeum znamená?

Fotogalerie
23 fotografií