O čem dlouhá léta sní nadaní čeští umělci se rodákovi z moravského Šterberku podařilo relativně v mladém věku. Svým neobyčejným výtvarným stylem se ponejprve prosadil v zahraničí, kde byla jeho díla připodobňována ke klasickým dílům renesančních mistrů, jakými byli Hieronymus Bosch nebo Lucas Cranach. V České republice však jeho dílo tolik známé není, i z důvodu častých zahraničních pobytů a projektů.

Malovaný román

A při návštěvě nejnovější autorské výstavy, která se koná pod názvem Stalo se za bílého dne, může návštěvník naznat, jaká je to škoda. Zlamalův styl se totiž vyznačuje nápaditostí, precizností a originalitou, která komíhá mezi fantastickými, biblickými a nadčasovými motivy, které jsou k vidění na celkem 24 vystavených dílech. Jedná se přitom o prodejní výstavu.

Zlamalova díla se nejvíce vyznačují pečlivými detaily tvořenými šrafováním, zrovna tak jako „nahodilou“ tvorbou přírody. „Na ručním papíru, na kterém maluji velice rád, mne fascinuje, že si na něm tuž dokáže sama nalézt svou cestičku, a tvoří posléze neopakovatelné motivy, které budí zdání určité rozpitosti,“ uvádí malíř, který na výstavě prezentuje prakticky svou nejnovější tvorbu. Nejčerstvější »příspěvek«

Nejdražší, a podle Zlamala rovněž nejzajímavější dílo celé výstavy je diptych malovaný na ručním papíru nazvaný Genesis, na kterém pracoval dva měsíce. „Ztvárnil jsem na něm 216 figur, které jsou v určité interakci. Svým způsobem se tak jedná o takový malovaný román, protože zobrazuje obrovské množství menších příběhů, které na sebe cyklicky navazují,“ sdělil Zlamal ke dvojici obrazů o rozměrech 2 x 1,8 metrů. Diptych je v České republice takto veřejně prezentován vůbec poprvé, přičemž za něj Zlamal v roce 2018 na pařížském veletrhu Drawing now obdržel ocenění za objev roku.

Podle výtvarníka je nejdůležitějším a nejhodnotnějším dílem celé výstavy jeho diptych nazvaný Genesis, na němž vyobrazil více než 200 postaviček.
Autor: Archiv Josefa Zlamala

Trojrozměrný svět

Velkou pozornost přitom budí i několik bust a trojrozměrných objektů od renomovaného sochaře Richarda Štipla (51), který je Zlamalovým švagrem. Jedním z nich je například objekt Bird Wings v podobě ptačího křídla, který Zlamal pomaloval a vyzdobil plátkovým stříbrem. „Jedná se o velmi působivý materiál, který se při různé intenzitě osvětlení projevuje jinak. Tím v podstatě mění tvář celého díla,“ uvedl k tomu Zlamal, který při své tvorbě většinou využívá kontrastních odstínů černé, šedivé a bílé barvy. Teprve ve svém posledním tvůrčím období inklinuje i k barevnějším variacím.

Video
Video se připravuje ...

Art and Event Gallery Černá labuť do poloviny března představuje nápaditou tvorbu českého malíře Josefa Zlamala. David Zima

Podobně pomalované jsou také dřevěné busty od Štipla, které Zlamal pomaloval klasickými motivy života. Ty se ostatně promítají do dalšího pozoruhodného výtvoru, který vznikl z uměleckého dialogu sochaře a malíře – díla nazvaného Equilibrium.

Unikátní dílo nazvané Equilibrium vzniklo v rámci uměleckého dialogu sochaře Richarda Štipla a malíře Josefa Zlamala.
Autor: David Zima

„V zásadě jde o tváře odlévané do hliníku, uprostřed nichž se nachází obraz s alegorií Ráje, Adama a Evy,“ vysvětluje Zlamal. Pozoruhodné na tvářích je, že se prý jedná o Štiplovy autoportréty, přičemž žádná z nich není stejná - každá se tváří jinak. „Jedna se směje, jiná se mračí, další vyplazuje jazyk,“ uvádí Zlamal.

Soukromá galerie nyní, klášter potom?

„V současné době vnímám jako určitou výzvu dohnat dluh, který cítím ke své domovině,“ svěřil se výtvarník k realizaci jedné z mála výstav uskutečněných v České republice. Své první autorské výstavy začal realizovat před šesti lety v zahraničních galeriích – v Německu, Šanghaji nebo ve Švýcarsku, aktuálně se přitom připravuje na výstavu ve spolupráci se svou partnerkou, módní návrhářkou Andreou Vytlačilovou (23) v Českém centru v Londýně.

Budoucnost dle jeho vlastních slov ale patří především českému prostředí, ve kterém je doma. „Srdcovou záležitostí je pro mě Anežský klášter, kde si myslím, že by mé obrazy mohly vhodně korespondovat s prostředím,“ zamýšlí se nad tím, kde by v Praze rád vystavoval v nejbližší době.

Kde: Art & Event Gallery Černá labuť, Na Poříčí 25.
Kdy: Do 12. března 2020. Ve všední dny po domluvě od 10 do 17 hodin, o víkendech od 14 do 18 hodin.
Vstupné: Zdarma.

Fotogalerie
41 fotografií