Hlavičky přitulené k sobě, zavěšení na větvi jako netopýři si štěbetají z očí do očí. Občas přidají trochu společenského hašteření. Takové je soužití pestrobarevných papoušků, jejichž domovem jsou západní svahy peruánských a ekvádorských And.

Zatímco jiní ptáci nemají rádi, když jim někdo cuchá peří, tihle papoušci si o ně navzájem pečují, probírají si pírka, jeden druhému čistí zobáčky. „Je to projev přátelských vztahů. Stále potřebují být ve vzájemném nejen hlasovém, ale i fyzickém kontaktu. Musí o sobě vědět, pak jsou spokojení,“ vysvětluje zooložka Romana Anděrová. Aratingy andské chová Zoo Praha od roku 2018. V současnosti je jedinou českou zoo, ve které je můžete vidět.

Hnízdí na útesech

Aratinga andský se dokázal přizpůsobit životu od nížinných lesů či městských parků až po horské křovinaté pásmo. Živí se hlavně plody a semeny. Zaletí si i na pole, zvláště kukuřičná. Hnízdí na strmých útesech, kde obsazuje přirozené skuliny. 

Svátky v Zoo Praha

Stejně jako každý rok, i letos připravila pražská zoo na sváteční dny nabitý program. Na co se můžete těšit?

21. 12.: Návštěvníci si od soboty až do středy budou moci ze zoo odnést kromě zážitků také betlémské světlo, které bude umístěno u hlavního vchodu.

22. 12.: Návštěvníci budou moci s gorilím samečkem Nuruem oslavit jeho 7. narozeniny, přichystány jsou soutěže o drobné ceny. Ve vzdělávacím centru si budou moci vyrobit také vánoční přání.

24. 12.: O Štědrém dnu mohou lidé zvířátkům nosit dárky, třeba suché pečivo, čerstvé či sušené ovoce a zeleninu, ořechy, ale i stará prostěradla. Pro děti do 15 let bude vstup za jednu korunu.

25.–26. 12.: Zoo Praha připravila na první a druhý svátek vánoční program s domácími zvířaty ve svátečně vyzdobené Rezervaci Bororo. Děti se mohou těšit na vánoční nadílku.

28.–30. 12.: U zvířat proběhnou mimořádná vánoční komentovaná krmení. Pracovníci zoo předají zvířátkům dárky, které jim nanosili návštěvníci.

Fotogalerie
5 fotografií