Informativní plošná výstava celkem stručně seznamuje návštěvníka s výčtem architektonických počinů, které se v uplynulém roce podařilo realizovat, a které jsou v kritických parametrech něčím jedinečné. Kromě fotografií staveb se návštěvník seznámí i s jejich technickými specifiky, dobou výstavby, a především i s tím, které obdržely prestižní titul. Byly mezi nimi i některé pražské.

Zelený „drn“ v centru

Předsedkyni odborné poroty, architektku Radomíru Sedlákovou z Národní galerie nade všechny nadchl nejvíce tzv. DRN na Národní třídě, který kromě Stavby roku získal i Cenu primátora hlavního města Prahy. „To je budova, která rozdává radost na všechny strany, přitom ctí své okolí a jedinečně propojuje staré a nové do jedinečného celku,“ svěřila se Blesk.cz Sedláková.

„Letos v Praze vzniklo dost administrativních budov, ale DRN je skutečně mou srdeční záležitostí,“ uvedla dále s tím, že ji mimo jiné zaujala i třeba administrativní budova AFI Karlín Butterfly. Ta ovšem podle poroty na ocenění nedosáhla. „Má velice zajímavou fasádu, která je ověnčena zelení, což je zajímavý a chytrý způsob, jak přivést zeleň do města. Navíc nápaditě upomíná na průmyslovou tradici Karlína.“
Pozoruhodnou stavbou je podle Radomíry Sedlákové Karlín Butterfly, která kromě nápadité vizuální stránky budovy nabízí i fasádu s přírodními prvky.
Autor: Archiv soutěže Stavba roku

Nenápadné skvosty pod zemí

Mezi soutěžními celky se objevily i takové projekty, u kterých je estetika ryze podružná záležitost. Předsedkyně poroty jmenovala například rozšíření Ústřední čistírny odpadních vod v Bubenči. „To sestává z neuvěřitelně rozsáhlých podzemních prostorů, které bych se nezdráhala pojmenovat jako symfonii pro beton,“ pravidla Sedláková, která ocenila i možné využití nadzemních prostor. Do budoucna by zde totiž mohl vzniknout veřejný prostor integrovaný se Stromovkou. I v tomto případě se bavíme o stavbě, kterou odborná porota poctila titulem Stavba roku.

„Dost se také zapomíná na kolektory, které mají svůj nesporný půvab a hlavně praktickou funkčnost, bez níž by město mělo problémy fungovat,“ sdělila Sedláková. Ten posledně vybudovaný, pod Hlávkovým mostem, se podle ní nadmíru vydařil. Čeho naopak v letošním roce lituje, že bytové projekty v Praze se nevykazovaly takovou kvalitou, jako v uplynulých letech.
Na Císařském ostrově vyrostla nová vodní linka Ústřední čistírny odpadních vod.
Autor: David Zima

Citlivost na místě

Poslední pražskou stavbou, která vzešla ze soutěže s oceněním, konkrétně s Cenou Ministerstva kultury, je rekonstrukce historické budovy Národního muzea a výstavba spojovací chodby do budovy bývalého Federálního shromáždění. Celková doba prací trvala od roku 2015, přičemž podle Jana Kučery, ředitele výstavby z Metrostavu, se jednalo především o ohleduplnou, odpovědnou a řemeslně náročnou práci práci.

Národní muzeum v Praze
Autor: Karel Kopáč a archiv Blesku

„Na památce bylo před zahájením vlastních prací nutné udělat spoustu inventarizací, pasportů, průzkumů a ochran. Teprve poté se mohly provádět stavební, řemeslné a restaurátorské práce. Mohu říci, že rekonstrukce Národního muzea byla patrně asi největší a nejnáročnější ze všech podobných projektů, kterých jsme se zúčastnili,“ svěřil se s tím, že „na svědomí“ má společnost Metrostav například rekonstrukci Obecního domu, Lichtenštejnského paláce nebo Hlavního nádraží. Národní muzeum díky rekonstrukci dodnes doslova září novotou, ačkoliv navenek i uvnitř neztratilo nic ze své starobylosti.

„Snažili jsme se k tomu přistupovat opravdu co nejvíce citlivě. Fasádu jsme očišťovali a tam, kde byly potřeba omítku či štuky nahradit, tam jsme uplatnili speciální omítkovinu nebo jsme na kamenných prvcích použili k vyspravení poškození tzv. plomby, což jsou kusy přírodního kamene,“ přiblížil Kučera.

Rozšíření obzorů

Podle předsedy správní rady Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství Jana Fibigera by výstava mohla „otevřít nový pohled na Stavbu roku, která dosud končila slavnostním večerem s předáním ocenění. Proto jsme přikročili k dočasné výstavě, jíž doplňuje ještě expozice slovenské obdoby této soutěže.“ Očekává přitom, že by do svého uzavření mohla přivítat zhruba 1 500 návštěvníků, kteří budou mít z čeho čerpat inspiraci a rozšiřovat si obzory. „Jde o nejkomplexnější poučení o stavu naší současné architektury,“ uzavřel Fibiger.

Kde: Galerie ABF, Václavské náměstí 31.
Kdy: Do 31. ledna 2020, ve všední dny od 9 do 16 hodin.
Vstupné: Volné.

Video
Video se připravuje ...

Výstava 27. ročníku soutěžní přehlídky Stavba roku 2019 je situovaná do prostor galerie ABF. Ta se nachází přímo na Václavském náměstí. David Zima

Fotogalerie
55 fotografií