S nástupem zimy začíná u velbloudů dvouhrbých období říje, a tak téma jejich »debaty« je láskyplné. „Samci v této době očicháváním samic zjišťují, zda už jsou v říji, nebo ne. Pokud ano, začnou se vtírat do jejich přízně,“ vysvětluje zooložka Romana Anděrová. Třením krky o sebe se pár vzájemně uklidňuje.

Roztoužený velbloud svou vyvolenou oňuchává, kde může. Jde na to ale i »odborně«. „Když se samice vymočí, nabere vzorek, zvedne hlavu, ohrne pysk a udělá laicky řečeno její chemický rozbor. Také podle toho pak pozná, zda už je čas na páření,“ objasňuje zooložka. V této době si dvouhrbí »pánové« své »dámy« chrání. V přírodě před soky, v zoo vysílají majetnické signály směrem k chovatelům. „Ne že by na ně útočili, ale staví se mezi ně a samice. Vydávají bublavý hlas, který jindy neuslyšíte,“ dodává Anděrová.

Zoo Praha dnes chová domácí formu velbloudů dvouhrbých. Divokých žije už jen necelá tisícovka v poušti Gobi. Jsou kriticky ohroženým druhem. Historie chovu těchto korábů pouště v Praze sahá až do roku 1932. První mládě se tu narodilo o dva roky později.

Fotogalerie
12 fotografií