V úterý dopoledne vypadala dílna v Pražské tržnici, kde se připravuje Sametové posvícení, téměř jako po výbuchu. Na zemi se válely papíry, barvy, různé nářadí a především masky z papírové maše. V prostorech se již několik týdnů setkávají umělci a zástupci různých spolků a připravují se na pestrý, netradiční karneval.

Letos nese posvícení název „Ulítly ti včele?!“, neboť mnoho účastníků reflektuje zemědělství prostřednictvím ekologických témat, k nimž patří i úbytek včel. „Běžně se také říká, že ti ulítly včely. Nebo to můžeme variovat, že my si ulítneme v čele průvodu a podobně,“ vysvětluje jazykovou hříčku Jakub Otčenášek.

Tunel doteků

A právě zesměšnění aktuálních problémů a donucení lidí k zamyšlení je hlavní záměr pořadatelů. Letos na ztvárnění společných témat pracovali studenti středních pražských škol s neziskovými organizacemi a s umělci. Nejčastějšími tématy je vztah člověka k životnímu prostředí a dalším živočichům. Ale řeší se kupříkladu i sexuální obtěžování a násilí v projektu „Play boj“, který mají na svědomí studenti z gymnázia Open Gate, dále spolek Konsent a výtvarnice Zora Velková a Petra Pětiletá.

„Vytvořili jsme masky králíčků, které evokují sexuální lechtivost a zároveň nějakou míru objektivizace objetí. Ústředním objektem bude interaktivní tunel, do kterého pozveme zájemce o zkušenost nevyžádaného doteku a kontaktu,“ láká jedna z tvůrkyň.

Naporcovaný lev

Netradiční menu budou kolemjdoucím nabízet studenti z gymnázia Mensa, kteří společně s Rekonstrukcí státu chystají „Ústavní zabíjačku“. Podávat se bude naporcovaný státní znak: „ Český lev znázorňuje stát, a když z něj vezmeme základ, což je ústava, budeme to rozebírat a měnit, tak to nebude fungovat. Naschvál jsme k zabíječce zvolili lva, protože je spojený se státností. Chceme, aby se lidé zamysleli, co chceme říct,“ prozrazuje Klára Kunertová. Rozdávat budou menu, v němž se alegoricky reflektují politické skandály posledních 30 let.

Průvod má ve 14 hodin defilé na Kampě mezi kavárnou Mlejn a museem Kampa. O půl hodiny později vyrazí přes Karlův most po Smetanově nádraží na Národní třídu, kam by měl dorazit mezi 15:45 až 16:15. A na závěr se masky shromáždí na Staroměstském náměstí, odkud by se měli účastníci průvodu v 17:45 přesunout do Kampusu Hybernská.

Kdy: 17. 11., od 14:00

Kde: Praha 1

Za kolik: zdarma

Fotogalerie
20 fotografií