„Firma má 700 dnů,“ doplnil Bobek. Vzhledem k dalším nutným pracím nechtěl předjímat, kdy bude možné pavilon otevřít veřejnosti. V novém objektu by měli žít vedle goril také luskouni, které slíbila darovat zoo z Tchaj-peje.

Gorily zpod kopce

Pavilon goril vzniká na nevyužívaném nezastavěném pozemku pražské zoo, zčásti na ploše sloužící jako výběh pro žirafy a další zvířata z africké savany. Podle projektu by převážně přízemní stavba měla co nejvíce splynout s okolním prostředím, a to i díky zelené střeše. Měla by vytvářet dojem travnatého kopce.

K objektu vznikne několik přístupových cest. V jeho blízkosti nechá zoo postavit nový vstup do areálu zahrady z ulice Pod Hrachovkou. K pavilonu se návštěvníci dostanou také po nové lávce, která bude vedena jižně od ulice Pod Hrachovkou až k plánované vyhlídce nad venkovním výběhem goril. Další přístup bude od pavilonu žiraf. Cesty k novému objektu povedou přes venkovní amfiteátr určený k relaxaci a pozorování goril ve venkovním výběhu. Zoo v něm plánuje pořádat také osvětové a slavnostní akce.

Pro výstavbu nového pavilonu goril se Zoo Praha rozhodla kvůli zkušenostem z povodní v letech 2002 a 2013. Současný pavilon je v nejnižší části zoologické zahrady, která byla při záplavách v roce 2002 zatopena a gorily musely být evakuovány. Při povodních v roce 2013 je zoo přemístila do protipovodňové věže a chovatelé je jezdili krmit ve člunu.

Fotogalerie
11 fotografií