Dnes jsou dětské hračky všude možně, v každé trafice, v supermarketech, zkrátka na každém kroku. Před sto lety tomu tak ale nebylo. Často totiž byly výsadou dětí z bohatých měšťanských či šlechtických rodin, a jejich provedení bylo kolikrát tak precizní, že je dodnes lze poměřovat měřítky umělecké zručnosti a estetického vkusu. Ve Chvalském zámku v současnosti vystavují zhruba 300 exponátů, se kterými si dřívější generace v dětství hrály.

Třicetiletá vášeň

Návštěvníci se mohou těšit na čtyři místnosti přeplněné nejrůznějšími hračkami, dětskými hrami a rébusy, které do výstavy zapůjčili Miroslava a Jiří Pecháčkovi z Rychnova nad Kněžnou, kde provozují vlastní muzeum hraček. „Sběru hraček se společně věnujeme zhruba 30 let,“ vysvětlila paní Miroslava. Přišlo jí totiž líto, že se po roce 1989 řada hraček začala likvidovat.

„Když se na ty hračky podíváme, mají zřetelnou uměleckou i historickou hodnotu. Dnes už je to spíše jen masová výroba, jeden kus jako druhý,“ uvedla sběratelka. Za třicet let nastřádali s manželem doslova nepřeberné množství starožitných hraček, od panenek přes autíčka, loutková divadla až po socialistické igráčky nebo elektrické násobilky. Ve Chvalech je k vidění opravdu jen reprezentativní zlomek – i ten ovšem stojí za vidění.

Dětské kratochvíle našich předků

Výstava mapuje vývoj hraček od konce 19. století až po druhou polovinu 20. století. „Je tak možno krásně vidět, jak se v průběhu let měnily například pokojíčky panenek,“ uvedla ředitelka Chvalského zámku Růžena Beránková. „Sama jsem si kdysi s některými vystavenými hrami hrála.“

Video
Video se připravuje ...

Vlastenecké hračky našich pradědečků a prababiček i taje prastaré animace. Taková je nynější nabídka Chvalského zámku. David Zima

Prohlédnout si tak můžete nejrůznější „kostkové 3D puzzle“, kdy se díky čtyřstranné kostce daly utvořit čtyři různé obrazy, loutkové divadlo, skládací hrad s cínovými vojáčky i nápadité deskové hry. „Ve 30. letech byla například černošská panenka, tzv. »Habešánek«, jednou z nejběžnějších hraček,“ vysvětlila paní Pecháčková. Vznikla přitom tehdy vesměs náhodou v rámci vlny solidarity s Etiopií, tehdejší Habeší, kterou v roce 1935 napadla fašistická Itálie. Nákupem těchto hraček lidé přispívali na pomoc právě Habešanům. Ojedinělá je také například desková vlastenecká hra z přelomu 19. a 20. století ve stylu Člověče, nezlob se, nazvaná Pestrá cesta zeměmi koruny svatováclavské. Každé políčko, na které hráč vkročí, totiž skrývá historickou událost, díky které byli hráči při hře uvědoměle vzdělávaní o minulosti vlastního národa.
K vidění je i ojedinělá vlastenecká desková hra Pestrá cesta zeměmi koruny svatováclavské. Ta funguje podobně jako známé Člověče, nezlob se, ovšem ke každému políčku, na které hráč vstoupí, se váže nějaká historická událost.
Autor: David Zima

„Příběh jedné z těch vystavených hraček by vydal div ne na seriál,“ vysvětlila Pecháčková. „Každá doba se totiž do hraček nějak podepsala. Ale velikou radost jsem třeba měla z prvních verzí ježka v kleci, který se tehdy dával jen předplatitelům Mladého hlasatele v omezeném množství. Byla o to veliká poptávka, dnes je to opravdu rarita.“ Vzniknout jich mělo jen pár set. Ceny takovýchto starožitných kousků podle paní Pecháčkové sahají až k několika desetitisícům. „Každý koníček něco stojí,“ vysvětluje.

Dva světoznámí nešikové

Nedílnou součástí podzimní expozice Chvalského zámku je i patro věnované světoznámým nešikům, které veřejnost zná coby Pata a Mata. „Chtěli jsme dětem nabídnout hezkou interaktivní a poučnou výstavu k začátku školního roku, aby té školy neměly zas tak moc,“ vysvětlila ředitelka zámku. Kromě různých expozic v podobě natáčecí scény se tak děti seznámí i s tvorbou takového animovaného díla.

K vidění i k praktickému použití jsou kupříkladu předchůdci filmové kamery, jako je traumatrop, fenakistiskop, zootrop nebo praxinoskop. Ty všechny si návštěvníci mohou doslova „osahat“ v praxi. A stejné je to i se známými postavičkami, které si děti mohou přizpůsobit na magnetických tabulích dle vlastních představ a fantazie. A až budete z obou výstav „uchození“, můžete se v přízemí posadit do kina, kde je v rámci výstavy promítán Pat a Mat ve filmu.

Poznali jste nějakou hračku, se kterou si hráli vaši bližní, nebo dokonce vy sami? A nebo naopak některou z těch, co máte doma, na výstavě postrádáte? Své fotografie a tipy můžete posílat na tip@blesk.cz.

Kde: Chvalský zámek, Na Chvalské tvrzi 857 (kousek od autobusové zastávky Chvaly)
Kdy: Do 25. listopadu denně od 9 do 18 hodin
Za kolik: Základní vstupné činí 70 Kč, snížené 40 Kč, rodinné 190 Kč

Fotogalerie
45 fotografií

Hry se mohou inspirovati i oblíbenými seriály jako Hra o Trůny