Před dlouhou dobou sloužil v kostele na Vyšehradě kněz. Jelikož byl velmi pobožný, věnoval všechen svůj čas péči o farnost a modlitbám. V pekle se o knězi dozvěděl zlomyslný čert a rozhodl se získat jeho duši stůj co stůj. Měla pro něj obrovskou cenu, jelikož tak čistou a poctivou duši ještě nikdy neviděl.

Jednou po večerní modlitbě šel kněz kolem místní krčmy. Volali na něj jeho farníci, ať si na chviličku přisedne. Protože byl duchovní slušný a nechtěl urazit, nakonec neodmítl. Sousedé ho dokonce přemluvili ke karetní hře. Kněz se nechal zlákat, měl z pekla štěstí. Stále v jednom kuse vyhrával. Karty byly samotným čertem začarované.

Poté co hostinský putyku zavřel, přemluvili spoluhráči duchovního, aby přišel další den na odvetu. Kněz se tedy ukázal i další večer, to měl ale smůlu a za celou dobu ani jednou nevyhrál. Kvůli tomu, že prohrál, ale stále více toužil po výhře, a proto začal chodit do hospody každý večer.

Kněz propadl kartám a kostel zpustl

Propadl šílenému gamblerství a nezajímal se o nic jiného než o karty. Celé náboženství ponechal stranou, a když už poněkolikáté opět prohrál, svolal si na pomoc samotného ďábla. „Na tuto chvíli pekelník čekal. Knězi se zjevil a nabídl mu své služby. Ale jen po tři roky, pak si ho odnese do pekla. Kněz souhlasil,“ vysvětluje ve své knize 77 pražských legend Alena Ježková.

Ke třem kusům kamenů na Vyšehradě se váže zajímavá legenda. Donesl je sem z Itálie sám čert.
Autor: Renáta Fučíková

Od té chvíle padaly duchovnímu neuvěřitelně šťastné karty, že jeho spoluhráči nevěřili vlastním očím. To jeho pýchu a vášeň pro hru ještě více posilovalo a chtěl víc a víc. Proto rychle a ledabyle odsloužil mši a už zase utíkal k hostinci. Za čas tak celý kostel pokryly pavučiny a prach a na mše už skoro nikdo nezavítal.

Roky uběhly jako voda a kněz pomalu nemyslel na nic jiného než na svůj blížící se konec. Večer před dnem, kdy měly uplynout tři roky od jeho smlouvy s ďáblem, duchovní zpytoval svědomí. Po mši zůstal v kostele a s pláčem u oltáře prosil svatého Petra o pomoc.

Sloup pochází z kostela, kde dosud chybí

Svatý se nad ním přece jen slitoval a rozhodl se mu v nouzi vyjít vstříc. Poradil mu, aby přivolal ďábla a požádal ho o žulový sloup z chrámu svatého Petra v Římě.

Jestli ho čert přinese dřív, než kněz odslouží na Vyšehradě ranní mši, propadne jeho duše peklu. Když se ale pekelník opozdí, bude duchovní před žhavým kotlem uchráněn,“ uvedla ve své knize Alena Ježková.

Čertův kámen donesl na Vyšehrad sám ďábel!
Autor: Michaela Lišková

Když kněz sdělil čertovi své poslední přání, tak ďábel se škodolibým úsměvem na tváři souhlasil. Letěl tmou jako blesk a těsně po půlnoci se zjevil v Římě. Rozhodl si práci usnadnit, a tak popadl sloup z prvního římského kostela, co uviděl. Šlo o kostel Santa Maria i Trastevere, v jehož sloupořadí dodnes daný sloup chybí.

Bez váhání si čert hodil sloup na záda a uháněl zpátky na Vyšehrad. Svatý Petr ďábla celou dobu sledoval a za Benátkami vylítl z mračen a shodil mu tak sloup z ramen přímo do moře.

Rozčílený pekelník po veliké námaze sloup přece jen z vody vytáhl, ale Petr mu ho shodil ještě dvakrát. Mezitím už vyšlo slunce, a i když se čert snažil sebevíc, doletěl k Vyšehradu těsně po mši.

Viděl, že knězovu duši prohrál, a rudý vzteky zahodil sloup na zem. Ten se proto rozdělil na tři kusy. Čert se propadl zpátky do pekla a vysvobozený kněz se polepšil. Na karty už nikdy nevztáhl ruku, a když šel kolem krčmy, raději obracel zrak na druhou stranu.

Podívejte se, jak Čertův kámen na Vyšehradě vypadá:

Fotogalerie
7 fotografií