„Očekávané slůně bylo počato v pražské zoologické zahradě,“ potvrzuje mluvčí zoo Jana Myslivečková, že nový přírůstek do Údolí slonů je stejně jako malý Max stoprocentně „made in Prague“.

 

ZOO Praha Sloni #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

 

 

V Praze se přitom na první sloní mládě čekalo dlouhých 80 let. „První slon, Baby, přišel do zoo už v roce 1933, dva roky po jejím zpřístupnění návštěvníkům. První mládě, samička Sita, přišla na svět až v únoru 2013, krátce po slavnostním otevření Údolí slonů. Ani ona však nebyla stoprocentně pražská – její máma Donna se totiž do zoo z nizozemského Rotterdamu přestěhovala již březí,“ vysvětluje Jana Myslivečková.

Březí samicí je nyní Tamara, která do hlavního města přicestovala společně s matkou malého Maxmiliána Janitou. „Tamara i Janita přicestovaly koncem roku 2012 ze Srí Lanky jakožto dar od tamní vlády. Příchod obou slonic byl tehdy nesmírně významnou událostí. Dovézt slona indického přímo ze země jeho původního výskytu totiž není nic běžného a vyžaduje to velkou spoustu diplomacie,“ popisuje mluvčí zoo Myslivečková.

 

ZOO Praha sloni #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

 

 

Otcem nového pražského slůněte se má stát zkušený samec Ankhor, kterému je 31 let a stihl zplodit už 11 potomků. „Narození mláděte očekáváme počátkem podzimu,“ potvrzuje Jana Myslivečková. Dále redakci Blesk.cz vysvětlila, že březost slonice běžně trvá 22 až 24 měsíců, střední doba březosti je optimálně 640 dnů.

Údolí slonů lze sledovat živě

Údolí slonů je největší a nejnákladnější stavbou v historii pražské zoo. Jedná se o půl kilometru dlouhou stezku, která lidem nabízí jedinečné výhledy, jízdu na sloním trenažéru a artefakty z Asie, které přibližují roli slonů v orientální kultuře.

 

ZOO Praha Vyhlidka #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

 

 

Do stájí a zázemí slonů mohou návštěvníci nahlédnout přes prosklenou stěnu, venkovní výběh o rozloze přes 8 000 metrů čtverečních se potom dá pozorovat přímo ze stezky. Sloni mají ve svém areálu k dispozici spoustu prvků pro zpestření, například drbadla, pískoviště nebo bazény.

Údolí slonů je interaktivní, lidé proto mají možnost sledovat online přenos z výběhů i pavilonu. Živě z oblasti vysílá hned 8 kamer, mezi kterými si uživatel může sám libovolně přepínat a zjišťovat, kde se sloni aktuálně nacházejí.