Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žižkov je zeleným bodem na mapě Prahy: Kam za zelení v Praze?

/
  • Židovské pece rozkvetly a cesty parku lemují lány narcisů.
    17. dubna 2016 ● 13:06

    Ačkoli byl dříve Žižkov jen pouhou vesnicí při okraji královské Prahy, dnes je to městská čtvrť s množstvím zeleně, která žije. První zmínky o této části Prahy jsou už ze 14. století, kdy byla známa pod názvem Vítkov. Dnes k Žižkovu bezesporu patří nejen typické činžovní domy, ale také tři dominantní parky, které jsou oblíbeným místem rekreačních sportovců, pejskařů nebo pěších.

  • 1.

    Žižkov nebyl vždy Žižkovem

    O tom, že se jedná o místo s bohatou historií, není pochyb. Zastaralý název Vítkov pochází od majitele vinic na zdejších svazích, pražského měšťana Vítka z Kutné Hory, který zde pobýval a pěstoval vinnou révu. Celá část dnešního Žižkova, části Malešic a také Vinohrad totiž byla úrodnou na víno a doslova posetá vinicemi. Pro název městské části Prahy 3 ale byly důležitým historickým mezníkem husitské války, během kterých se na vrchu Vítkov odehrála důležitá bitva, která dala této obci název Žižkov.

     

    Obrovský nárůst obyvatel zaznamenalo později 19. století, kdy vznikl i slavný fotbalový klub a doména Žižkova, Viktoria, a většina žižkovských kluků tak začala snít o kariéře fotbalisty v tomto klubu.

    Parukářka návštěvníkům nabízí okouzlující výhled na celou Prahu, žižkovský vysílač uvidíte v celé své kráse.
    Autor: Zuzana Kábelová

  • 2.

    Dominanty

    Ulice Žižkova jsou úzké a strmé, je do nich vsazeno také množství zelených míst, kam »Žižkováci« rádi vyráží za odpočinkem a relaxem nebo sportem. Podíváme-li se na dnešní mapu Prahy 3, tak zjistíme, že velkou část této městské části zabírá především zeleň.

     

    Na nedostatek parků si tak místní rozhodně nemohou stěžovat. Dominantní a největší je bezesporu vrch Vítkov, kterému jen tak něco nekonkuruje. Žižkováci si ale oblíbili i další parky pro tuto část typické. Parukářku s vrchem sv. Kříže a Židovské pece, kterým se také říká Šibeniční vrch.

    I na Vítkově park krásně kvete, procházka sem je atraktivní i pro zahraniční turisty.
    Autor: Zuzana Kábelová

  • 3.

    Židovské pece byly v minulosti svědkem mnoha poprav, dnes jsou ale nejrozkvetlejším místem Žižkova

    Park s poněkud netradičním názvem najdete z jedné strany ohraničený Nákladovým nádražím Žižkov a z druhé strany ho lemuje ulice Jilmová. Kromě názvu Židovské pece se dříve používal i název Šibeniční vrch, jelikož v dobách minulých měl tento vršek funkci popraviště. Poslední poprava se na tomto místě odehrála v roce 1866 a přišlo se na ni podívat přes 30 tisíc lidí.

     

    Kat tehdy setnul hlavu sklepníku Fialovi, který zavraždil svou milou i s jejím malým dítětem. Proč se místu začalo říkat Židovské pece, což je název, který vzbuzuje u mnohých rozpaky, však nikdo neví. Údajně podle dobových pramenů mohlo jít o jednu usedlost, která tu dříve stála a s níž byla spojená pověst, která říká, že za dob Marie Terezie, když byli židé vyháněni z Prahy, uchýlili se právě na tento vršek, kde si tehdy ještě v místních jeskyních vyhloubili přístřešky.

     

    Jak tomu ale skutečně bylo, to se můžeme jen domnívat. Pro Žižkováky je park oblíbený hlavně pro množství rozkvetlých narcisů, které lemují park a jejichž vůně se šíří celým prostranstvím, a tak je místo oblíbené hlavně běžci či inline bruslaři. Vyhledávaným místem je park i pro pěší, kteří se chtějí pokochat výhledem na Prahu.

    Židovské pece rozkvetly a cesty parku lemují lány narcisů.
    Autor: Zuzana Kábelová

  • 4.

    Vrch svatého Kříže byl v minulosti plný vinic

    Dalším cílem, kam se chodí „provětrat“ místní, je Parukářka, jinak také nazývaná vrch svatého Kříže, která patří jednoznačně mezi nejkrásnější parky Žižkova. Dříve byla Parukářka vyhlášená pro své vinice a také víno, které Pražané vyráběli.

    Název dala tomuto parku profese parukáře, které se v minulosti ve zdejší usedlosti věnoval pan Hrabánek. Nejen pro Žižkováky je tento park lákadlem pro nepřekonatelný výhled na Prahu, při kterém metropoli máte jako na dlani, a kochat se tak lidé mohou pohledem na Hradčany, Petřín či nedaleký Vítkov.

    Parukářka návštěvníkům nabízí okouzlující výhled na celou Prahu.
    Autor: Zuzana Kábelová

  • 5.

    Park na vrchu Vítkov se pyšní největší jezdeckou sochou v Evropě

    Posledním z trojice parků jednoznačně dominujících Žižkovu je park na vrchu Vítkov. I zde Pražané v dobách minulých měli rozsáhlé vinice, které byly známé už v dobách Karla IV.. V roce 1420 se právě na tomto místě odehrála významná husitská bitva v čele s Janem Žižkou, která dala i pojmenování obci Žižkov.

    Po roce 1929 zde byla také postavena dominanta parku, ale i celé Prahy, kterou památník bez pochyb je. Jezdecká socha Jana Žižky je dokonce evropskou raritou, neboť je největší jezdeckou sochou v Evropě. Místo každodenně láká mnoho rekreačních sportovců a díky svému výhledu je lákadlem i pro zahraniční turisty.

    Dominantou parku na Vítkově je památník tyčící se nad Prahou.
    Autor: Blesk

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy